Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården som gör hembesök

Nu kan doktorn komma till dig i stället för tvärtom. Västmanland har fått ett mobilt läkarteam som åker hem till äldre och multisjuka när familjeläkarmottagningen har stängt.

Annons
På väg. Läkaren Lena Nicol och undersköterskan Elisabet Wässman utgjorde det mobila teamet natten till i dag. Båda har lång erfarenhet av nattarbete i sjukvården.Foto: Anders Forngren

Det mobila läkarteamet är ett projekt som pågår i elva månader med start 1 september. En läkare och en undersköterska jobbar tillsammans kvällar och helger och ersätter den bakjour som funnits förut på fyra orter i länet.

– Bakjouren åkte inte ut på bedömningar och vi märkte att många patienter kom in på akuten som skulle ha kunnat tas om hand i hemmet, säger Gun Kullgren, sjuksköterska och projektledare.

Teamet har tillgång till en bil och ska kunna nå patienter i hela länet. Hembesöksbilen nås via sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177, och är till för äldre och multisjuka som behöver vård och har svårt att ta sig i väg själva för att få hjälp. Hon räknar med att teamet hinner med fem besök per natt.

– Det är till för akuta hembesök. Exempelvis en äldre som ramlat och skrapat upp ett sår som behöver sys eller hud- och sårinfektioner. Men har man bröstsmärtor, svåra andningsbesvär eller andra akuta ärenden så ska man vända sig till 112, säger Gun Kullgren.

Läkaren Lena Nicol jobbade första natten. Teamet gjorde några hembesök, mest i Västerås, och konstaterade två dödsfall.

En kvinna i 90-årsåldern mådde dåligt efter att ha ramlat med sin rullator nyligen. Hjärtat slog ojämnt.

En yngre kvinna hade fortfarande smärtor efter en gallstensattack. Hon ska läggas in för operation.

– Det är en trygghet att någon kommer hem och bedömer en så man slipper vänta i många timmar på akutmottagningen, säger Lena Nicol.

Hon pekar på att teamet kan avlasta akutmottagningen och spara in på ambulanstransporter. Att få se hur patienter har det hemma kan också vara viktigt för läkarens bedömning.

Mer läsning

Annons