Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdvalet gör ingen skillnad

Införandet av Vårdval Västmanland har varken gjort från eller till för tillgängligheten och valmöjligheterna i vården, enligt en ny rapport.

Annons

2008 infördes Vårdval Västmanland. Syftet var att förbättra tillgängligheten och kvaliteten i vården, bland annat genom att patienten fritt skulle få välja familje-läkarmottagning.

Nu visar en rapport från landstingets revisorer att reformen i princip inte haft någon effekt.

Väntetid, tillgänglighet och valmöjligheter har bara förändrats obetydligt sedan vårdvalet infördes. Antalet familjeläkarmottagningar är detsamma som förut, och populära mottagningar har tvingats säga nej till patienter som vill lista sig, på grund av resursbrist.

Tomas Högström (M) är oppositionsråd i landstinget och en ivrig tillskyndare av reformen. Han är inte särskilt bekymrad.

– Nej, om det finns en möjlighet att välja så är det bra.

Det har inte blivit några nya mottagningar med reformen, är det ett misslyckande?

– Det visar ju att många är nöjda med de familjeläkare de har. Dessutom finns en tröghet i systemet, i och med att alla som ska nyetablera måste ”konkurrera in sig”.

Enligt rapporten finns det en risk att enheterna väljer att ”behandla flera gånger med återbesök för att tjäna mer pengar” med det här systemet. Är det så?

– Nej, de tendenserna ser vi inte i Västmanland. Här får enheterna betalt per listad patient, inte i första hand utifrån antal besök.

Mer läsning

Annons