Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargars byte ska övervakas

Grimsö forskningsstation får tillstånd att dygnet runt i forskningssyfte använda kameror för övervakning av vargslagna älgar och rådjur.

Annons

Forskarna vill veta vilka andra rovdjur som drar nytta av vargarnas roll som predator. Därför ska vargrevir belägna i Skinnskattebergs, Köpings, Surahammars, Fagersta, Norbergs och Sala kommun övervakas.

– Genom kameraövervakning kan vi följa hela processen från att bytet blivit fällt till att alla rester är uppätna. Tidigare har vi inte vetat exakt vilka djur som lever av älg och rådjurskadaver tagna av varg, säger Håkan Sand, forskare på Grimsö forskningsstation.

På Grismsö forskningsstation ser man ingen fara med att vargarna eller andra rovdjur störs av kamerorna.

– Vargar är väldigt skygga djur så vi kommer att använda oss av sändarförsedda vargar för att hitta kadavren. Kamerorna sätts upp fyra dagar efter att vargarna senast varit synliga och på så vis undviker vi onödiga störningsmoment, säger Håkan Sand.

Resultaten av att övervaka kadaver har tidigare varit begränsade. Trots detta vill Grimsö forskningsstation pröva den nya metoden.

– Vi tror på den här metoden, säger Håkan Sand.

Tillståndet kommer även innefatta rätten att bevara bilder under obegränsad tid. Hos Länsstyrelsen ser man dock inget problem i det.

– Det här är obebodda marker där människor normalt inte befinner sig så det föreligger ingen risk för den personliga integriteten, säger Johan Siderlund.

Mer läsning

Annons