Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för det mesta av Mälarisen – bara åkbart i Hässlösundet

VLT:s israpportörer avråder skridskoåkare från att ge sig ut på Mälaren. Det enda undantaget är Hässlösundet, även om det finns faror där också. Ge dig inte ut ensam, inte heller utan rätt utrustning och isvett!

Annons
Redan på fredagen var det några som gav sig ut på isen i Hässlösundet. Men kan inte åka skridskor ända till Södra Björnöns badplats.

På fredagen låg ett centimetertjockt snölager på Hässlösundet. Vid Björnöbron fanns det spår av både skridskoåkare och flanörer som hade gett sig ut på isen.

Ett par som hade varit ute på en tur i sundet var välutrustade men såväl pik, hjälm och ryggsäck. Andra vände om efter att ha sett att det var tomt på isen.

Ola Kasimir, som är VLT:s israpportör för Öster Mälarstrand med flera närliggande områden, varnar för merparten av Västeråsfjärden efter en tur med andra isexperter på fredagen:

– Jag avråder att vistas på isen förutom i Hässlösundet där det är en isgräns cirka 200 meter norr om badet på Södra Björnön. Isen på övriga platser har väldigt varierande kvalitéer och är väldigt svårbedömd.

Bengt Stridh generella råd är också att stanna på land i helgen:

– Det finns öppet vatten, tunna obäriga isar och där bäriga isar finns är de blandade med tunnare partier som är mycket svåra att upptäcka eftersom det ligger snö på isen. En person i vår grupp plurrade i Ängsösundet på fredagen, det var ett svagt parti där sundet smalnade av.

I Hässlösundet, utanför Fiskarviken, finns ett parti med tunn is som ska undvikas.

– Åk bara där det finns spår i snön av andra åkare, utanför spåren kan det finnas tunn is. Åk alltid i sällskap med någon och ta förutom isdubbar även med en ispik för att kunna bedöma isens bärighet. Ryggsäck är bra att ha för fika och fungerar även som flythjälp om olyckan skulle vara framme.

När det gäller Ridöfjärden är det öppet vatten söder om Dyudden och längs med farleden, påpekar Bengt Stridh:

– In mot Gäddeholms småbåtshamn ligger is men den är för tunn att vistas på. Stanna på land.

Rolf Ericson varnar för hela hamnområdet, bland annat Lögarängen och Östra hamnen:

– Isen är 2-4 cm så den ska man inte försöka gå ut på. Det är riskabelt!

På utsidan av Björnön är isen visserligen 5 cm men det är ingen bra kvalité, enligt Rolf Ericson.

– Det är svaga områden som är svåra att se.

Hans Sjöberg på Almö-Lindö berättar om en man som med nöd och näppe kunde ta sig ut till ön på torsdagen. Han tvingades ta av sig sin ryggsäck, lägga den på isen och dra den efter sig för att inte riskera att gå igenom isen som "knakade så fruktansvärt".

Väster om Almö-Lindö är det mycket öppet vatten, mycket beroende på båttrafiken i farleden, meddelar Hans Sjöberg.

Mer läsning

Annons