Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning: Ge dig inte ut!

Plusgrader har gjort Mälarens is svag på många håll. Endast den med mycket isvana bör ge sig ut i helgen varnar VLT:s israpportörer.

Annons

Mälaren. Uppgifterna från rapportörerna samlades in under fredagen. Tänk på att regn och mildväder påverkar isläget. I helgen väntas plusgrader och tidvis regn enligt SMHI.

Siffrorna motsvarar områdena på kartan ovan.

1. Hamnen, Rolf Ericson: Ute på fjärden är isen fortfarande hållbar men den är inte så rolig att vara på. Det är fläckar med överis och slask. Det finns egentligen ingen anledning att ge sig ut. Vid färjekajen är det mycket öppet vatten och Svartåns strömfåra går öppen långt. Som vanligt ska man akta sig för båtrännan.

2. Lövudden, Bengt Andersson: Stabil is av varierande typ, cirka 15 centimeter. Passar skridskoåkning en bit ut, fiske eller dylikt. Se upp närmast stränder och bryggor med snö och lite vatten! Ingen Fulleröråk ännu. Där är ett stråk med vit stöpt skorpa med is under. Isen är av sådan varierande kvalitet att den längre fram kan påverkas av värme och sol.

3. Fullerö, Daniel Eriksson: Det är dålig is runt bryggor och vass. Man ska vara väldigt försiktig och ha isvana om man ska ge sig ut. Fulleröråken kan slå upp nu när det är varmare. Håll långt avstånd till farleden.

4. Öster Mälarstrand, Ola Kasimir: Isen är försvagad på grund av värmen och strömmande vatten. Var aktsam nära strand, vid uddar, sund och grund. Varning även för viadukterna under den yttre vågbrytaren till småbåtshamnen utanför Öster Mälarstrand. Håll även avstånd från badholmsbygget vid nya färjeläget. Där pågår muddringsarbete som kan orsaka underfrätning av isen. Området är avspärrat. Vistas inte för nära båtrännan.

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: Emellanåt är det fin skridskois men sedan är den dålig på sina håll. Var gärna minst två om ni ska ge er ut och ha med kastlina.

6. Ridöfjärden, Michael Präckel: Det är väldigt vattentäckt. Svårt att upptäcka farligheter då. Se upp vid bryggor, vassar och strandsvackor. Där kan man gå igenom isen.

7. Tidö-Lindö, Per Tengström: Isen börjar bli dålig. Det ska bli milt över helgen och ska man ge sig ut så ska man vara försiktig. Blacken avråder jag helt ifrån. Den är livsfarlig.

8 och 9, Kärrbo och Kungsårafjärden, Peter Björklund: Granfjärden och söder om Lindholmen är det under tio centimeter tjock is, slukhål och sprickor. Där avråder jag från att vara. Varning för Aggarösundet och farleden. Kungsårafjärden är det visserligen stabilare is men det finns slukhål och sprickor där också.

10. Fagerön, Per Vidlund: Dålig is. Stanna på land.

11. Långholmen, Jan Vidlund: Isen är en decimeter tjock, lite tunnare än förra veckan. Det är vatten på isen. Varning för farleden. Isvana är det som gäller om man ska ge sig ut.

Mer läsning

Annons