Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tar alla herrelösa cyklar vägen?

När värmen åter är här svämmar Västerås över av cyklar. Men vad händer med de cyklar som stjäls och inte försvinner spårlöst?

Annons
I polisens källare i Västerås trängs de upphittade cyklarna. Det gemensamma för de flesta är att de har stulits någonstans i Västerås.

Förra året anmäldes över 2500 cyklar stulna i Västmanlands län. En del hittar tillbaka till sina ägare, medan andra aldrig återfinns av sina rätta besittare. Men vad händer med alla de cyklar som inte försvinner spårlöst?

- De cyklarna hamnar hos oss på polisen, säger Monica Brännström på polisens hittegodsavdelning.

När en stulen cykel har lämnats in till polisen magasineras den i väntan på att dess ägare begär ut den. För att begära ut sin cykel måste ägaren först bevisa att denne är den rättmätiga ägaren, och betala en avgift beroende på i vilket skick cykeln är i.

- Vi tar ut en form av hittelön på mellan 25 och 100 kronor. Är cykeln i dåligt skick så blir det bara 25 kronor så kan man återfå sin cykel, säger Monica Brännström.

Är cykeln försäkrad, gör polisen en kontroll med försäkringsbolagen om ägaren har fått ut en ersättning för den stulna cykeln. I sådant fall skickas cykeln till försäkringsbolaget menar Monica Brännström.

- Har försäkringsbolaget betalat ut en ersättning, då är det bolaget som äger cykeln, säger hon.

De stålhästar som varken hämtas ut av sina ägare eller hamnar hos försäkringsbolagen, står i polisens garage under tre månader innan de slutligen auktioneras ut via en auktionsfirma.

- Firman brukar auktionera ut cyklar under våren och hösten, nu senast i april, säger Monica Brännström.

Har ni ovanligt många cyklar hos er på polisen som väntar på sina ägare?- Nej det vet jag inte, men Västerås är ju en bra cykelstad så det finns ju en hel del cyklar här.

Mer läsning

Annons