Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås får ny flygutbildning

Airways Flygutbildning flyttar sin verksamhet från Bromma flygplats till Västerås den 1 december. ”Västerås flygplats erbjuder allt vi behöver”, säger Martin Ingfeldt, chefsinstruktör på Airways.

Annons

– Det är positivt. Vi har haft en dialog med skolan det senaste halvåret. De är inte helt obekanta med vår flygplats, de har tidigare gjort inflygningsövningar i luften här eftersom de inte kunnat göra det på Bromma, säger Mikael Nilsson, vd och flygplatschef på Västerås flygplats.

Airways Flygutbildning har funnits på Bromma flygplats sedan den startade 1989.

– När vi tog över 2006 var det en liten skola utan egna flygplan. Vi har investerat i en – och tvåmotoriga moderna flygplan, bränslesnåla och med miljövänliga dieselmotorer, säger Martin Ingfeldt.

För två år sedan fick flygskolan beskedet att Bromma flygplats inte länge kunde ha mindre flygplan där.

– Vi har försökt hitta en lösning men för ett halvår sedan fick vi beskedet att vi inte längre fick vara kvar på Bromma, säger Martin Ingfeldt.

– På Bromma måste de bland annat flytta uppställningplatser för de större planen till norra delen av området där flygskolan ligger, förklarar Mikael Nilsson.

Airways Flygutbildning har nio anställda, varav några på deltid.

– Vi har två huvudutbildningar, en två-årig trafikflygarutbildning och en privatflygarutbildning på sex månader till ett år. Totalt tar vi emot 50–60 elever per år. Dessutom har vi flera tilläggsutbildnignar, som konverteringar och återtaganden av certifikat, säger Martin Ingfeldt.

– Efterhand kan det här föra med sig att personal flyttar hit och bosätter sig i Västerås, säger Mikael Nilsson.

Mer läsning

Annons