Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås flygplats utreds

EU-kommissionen utreder Västerås flygplats. Då flyger Ryanairs VD Michael O’Leary till Västerås för att visa sitt stöd.

Annons

Ryanairs VD Michael O’Leary landar på Västerås flygplats med ett av flygbolagets extraplan tio minuter innan presskonferens. Han sveper in, hans medarbetare med ett miniflygplan i handen som ställs upp. O’Leary snackar snabbt, rabblar upp siffror om hur få resväskor de tappar bort och antalet passagerare de flyger.

Sedan kommer han till anledningen till snabbvisiten. Han är här för att ge Västerås flygplats sitt stöd i kampen mot EU. EU-kommissionen utreder om Västerås flygplats har fått otillåtet stöd från allmäna medel och på det sättet gynnats och kunnat sänka sina avgifter för bolag som Ryanair. I dagarna arbetar flygplatschefen Mikael Nilsson tillsammans med jurister på ett svar till EU-kommissionen. Men Nilsson är inte oroad över utvecklingen.

- Vi har analyserat det här och vi är inte oroliga.

O’Leary däremot pratar om EUs attack mot Västerås. Han pratar om idioterna och kommunisterna, som han kallar dem, i Bryssel. Att utredningen hotar turismen, Västerås och jobben här.

- Den här utredningen är absurd och dum, säger han.

Skulle EU-kommissionen fälla Västerås flygplats ser han dock att det skulle innebära att bolaget minskar antalet turer från Västerås och istället flyga från Skavsta som är en privat flygplats. Men han tror inte att Ryanair lämnar Västerås helt. Och helst vill han att bolaget etablerar sig ännu mer här.

- Vi vill dubbla trafiken till 400 000-500 000 passagerare och öka till att flyga till ytterligare fyra-fem flygplatser härifrån, säger O’Leary.

Mer läsning

Annons