Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås har tappat sin topp-placering i Solcellstoppen

Från andra plats till plats 76 – Västerås faller i Solcellstoppen

Annons

Elproduktionen från solceller utgör i dag cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion. Foto: Thorsten Handler

För två år sedan hamnade Västerås på andra plats i Sollcellstoppen, vilket är en rankning av vilka kommuner som får mest el från solceller – i år ligger kommunen på plats nummer 76.

Det är med en effekt på 15,3 W per kommuninvånare som Västerås ramlat ner på listan, till skillnad från de vinnande kommunerna Ödeshög följt av Vadstena, Varberg och Boxholm – som alla har över 60 W per invånare. Genomsnittet i Sverige ligger på 10,7 W, vilket är en tredubbling av kapaciteten sedan december 2014.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. För invånare i Västerås innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procentförnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i ett pressmeddelande.

Men siffrorna från Sollcellstoppen är inte bara negativa, kommunen har nämligen bättrat sig sedan topp-året 2015. Året innan, 2014, hade Västerås en totala kapacitet på 1872 kW och i dag ligger den på 2244 kW. Sett till totalt installerad effekt hamnar kommunen på plats 9.

Läs också: TV: Han tävlar med bil som bara går på solenergi

– Solceller är ett bra exempel på den pågående omställningen inom energisektorn och hur privatpersoner kan producera sin egen förnybara el. Exempelvis räcker ungefär 15 kvadratmeter på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil, säger Olle Johansson, vd för PowerCircle i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons