Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås stäms av lärarfack

Lärarförbundet stämmer Västerås och flera andra kommuner inför Arbetsdomstolen. Även Lärarnas Riksförbund kan komma att stämma Västerås.

Annons

Lärarförbundet anser att flera kommuner valt att ensidigt bryta mot arbetstidsavtalet.

Detta då kommunerna valt att öka mängden undervisning för lärarna, vilket fått Lärarförbundet att reagera.

De kommuner som kommer att stämmas av Lärarförbundet vid Arbetsdomstolen är Sollentuna, Bromölla, Sölvesborg, Halmstad, Hylte, Karlshamn, Kävlinge och Västerås.

Lärarnas Riksförbund börjar med att stämma Sollentuna kommun inför Arbetsdomstolen.

– Vi ser att alltfler kommuner bryter mot arbetstidsavtalets intentioner, och vi finner det nu nödvändigt att reagera, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund väljer alltså att börja med Sollentuna, Lärarförbundet går dock ut med fler kommuner, däribland Västerås. Båda varnar för att fler kommuner kan följa.

– Det sätt som Sollentuna och andra kommuner hanterar lärarnas arbetstid visar att det bara är ekonomi som gäller, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström och förklarar:

– Lärarna måste ha tillräckligt med tid för planering och uppföljning för att undervisningen ska hålla den kvalitet som eleverna har rätt till.

Nu ska respektive kommun svara på stämningen och pappersexercis inledas vid Arbetsdomstolen, som är den specialdomstol som avgör tvister om exempelvis avtal i arbetslivet. Domstolsförhandlingar kan dröja länge.

Mer läsning

Annons