Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås tog betalt olagligt

Skolinspektionen kritiserar Västerås stad för att ha tagit ut avgift av föräldrar som haft sin fyraåring i den allmänna förskolan. Enligt skollagen ska den allmänna förskolan vara gratis för 3- och 4-åringar i 15 timmar per vecka.

Annons

Skolinspektionen har tagit emot en anmälan från en pappa som fått betala full avgift, 945 kronor, trots att barnet har rätt till allmän förskola.

Västerås stad erbjuder allmän förskola tre timmar per dag, fem dagar i veckan.

Men föräldrarna ville ha de 15 timmarna fördelade på tre dagar med fem timmar per dag. Därför fick de betala full avgift.

Helena Larsson, som är controller och jobbar med ekonomisk översyn på de pedagogiska nämndernas stab inom Västerås stad, är förvånad över Skolinspektionens beslut att ge kritik för hur kommunen handlagt ärendet.

– Vi kan inte låta föräldrarna själva bestämma vistelsetiden på den allmänna förskolan. Det försämrar våra planeringsmöjligheter att ha pedagogisk verksamhet och det skulle dessutom bli dyrare.

Kan det vara fler föräldrar som är i samma situation och har betalat avgift fast de inte ska göra det?

– Det vet jag inte. Vi måste ta en diskussion, både med Sveriges kommuner och landsting och med Skolinspektionen, eftersom vi uppenbarligen inte tolkar lagen på samma sätt.

Ann-Sofie Pihlgren, som är enhetschef på Skolinspektionen, menar att det inte råder någon tvekan om hur reglerna ska tolkas.

– Den allmänna förskolan är avgiftsfri i 15 timmar i veckan för 3- och 4-åringar. Jag förstår att kommunen vill ha en planerad verksamhet vissa timmar per dag. Men då måste de vara tydliga mot föräldrarna och inte acceptera avvikelser som de har gjort i det här fallet.

Mer läsning

Annons