Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare i fängelse för miljonbedrägerier

Den 49-årige västeråsaren hade stora ekonomiska problem och erbjöds en enkel lindring. Det slutade med två år i fängelse.

Annons

År 2012 träffade västeråsaren för honom okända personer i Uppsala som erbjöd honom en väg ut ur en ekonomisk knipa.

Mannen skulle låta sig fotograferas för falska körkort och därefter gå in på banker i Strängnäs och Västerås för att föra över pengar från olika verkliga personer för att betala fakturor.

Handelsbanken i Strängnäs lurades att föra över 1,8 miljoner från en persons konto för att betala en faktura – problemet var att kontoägaren ingenting visste; västeråsaren hade av männen från Uppsala givits ett falskt körkort med kontoägarens uppgifter men västeråsarens foto. Fakturan var påhittad, men företaget fanns. Pengarna som betalats in gick på olika brottsliga vägar dock till huvudmännen bakom det grova bedrägeriet eftersom även företagaren bakom fakturan förmåtts delta i bedrägeriet.

På samma sätt lurades SEB i Västerås – på 55 000 kronor från en annan kontoägare. Även Mediamarkt och Elgiganten i Uppsala lurades att sälja kapitalvaror för femsiffriga belopp.

Det hela upptäcktes dock och västeråsaren åtalades för grovt bedrägeri vid Eskilstuna tingsrätt. Även företagaren bakom de falska fakturorna, en man från Norberg och två män, så kallade ”målvakter” från Enköpingstrakten, åtalades. De båda målvakterna hade upplåtit sina konton så att de verkliga huvudmännen bakom ligan skulle kunna få ut pengar utan att själva behöva synas, åtalades.

I Eskilstuna tingsrätt försvarade sig västeråsaren med att han vid tillfället för brotten hade det svårt ekonomiskt. Han hotades av vräkning och drack mycket alkohol. Han utförde brotten – vilka han erkände – trots att han visste att det var fel.

Det hjälpte inte; Eskilstuna tingsrätt dömde honom i maj 2013 till tre års fängelse för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning. Norbergsföretagaren straffades med ett år i fängelse för penninghäleri.

Samtliga domar överklagades till Svea hovrätt som fann att tingsrätten dömt västeråsaren för hårt.

Hans brott, även med tanke på att han år 2009 också dömts för ekonomisk brottslighet, ska inte värderas högre än två år, därav hade bedrägeriet mot Handelsbanken i Strängnäs ensamt taxerats till ett och ett halvt år i fängelse.

De två männen från Enköping straffades av hovrätten med villkorlig dom och dagsböter respektive skyddstillsyn. Företagaren från Norberg fick sitt ettåriga fängelsestraff fastställt.

Samtliga ska i varierande grad ersätta de lurade bankerna och företagen. Västeråsaren ansvarar ensam för mer än 1 miljon; Norbergsföretagaren och Västeråsaren ansvarar solidariskt för nästan 1 miljon och resten ansvaras solidariskt mellan de dömda i olika konstellationer.

Mer läsning

Annons