Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare tryggare med åldern?

Närpolisen i Västerås vill veta hur trygga de äldre känner sig och om polisens brottsförebyggande arbete fungerar.

Annons

- Det började med att rikspolischefen tryckte på att polisen måste ta nytta av forskarsverige, säger Daniel de Colli vid närpolisen.

I höstas skickdes en enkät ut till västeråsare i åldrarna 61-105 år. Där kom 260 svar på frågor om trygghet in. I januari ringdes ett antal äldre upp per telefon och då flöt ytterligare 180 svar in.

Undersökningen görs i samarbete med Mälardalens högskola och polisens volontärer. Utan volontärernas insatser hade telefonenkäten inte gått att genomföra, den är för personalkrävande.

Den data som kommit in analyseras för fullt, några färdiga resultat finns inte ännu.

I januari genomfördes ytterligare ett intressant "experiment". Såväl poliser som volontärer besökte servicehus i Västerås för att berätta mer fylligt om brottsstatik och om hur äldre faktiskt själv kan undvika att bli lurade eller utsatta för andra brott.

- Trygghet är ett komplicerat begrepp, men mätningen som gjordes före och efter besöken på ålderdomshemmen i några områden visar att tryggheten ökade.

Ökningen är inte statistiskt säkerställd, men visar kanske ändå på en tendens. Den visar att framförallt kvinnors känsla av trygghet ökar efter information och möte med polisen.

- Vi måste veta att vi gör rätt sorts förebyggande arbete, det är en del i vårt förbättringsarbete, säger Daniel de Colli.

Arbetet med analyser och slutsatser pågår för fullt.

Mer läsning

Annons