Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare vann internetstrid mot stat

Västeråsaren Benny Kvist stod ensam mot en hel stat – och vann. Kvist får nu rätt att fortsätta att använda internetadressen cyprus.se. Förlorare är republiken Cypern.

Annons
Vann kamp om domännamn. Internetföretagaren Benny Kvist från Västerås får fortsätta att utveckla sin Cypernguide med domännamnet cyprus.se.Foto: Privat

– Det känns bra att det nu har blivit avgjort. Nu kan jag fortsätta med mitt arbete att göra en stor reseguide om Cypern. En liten enkel webbsida finns redan, men den ska bli mycket större, säger Benny Kvist.

Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om de svenska SE-domänerna, har avgjort tvisten till västeråsarens förmån.

Staten Cyperns Stockholms-ambassad har inte rätt till domännamnet ”cyprus” (Cypern på engelska). Det kan inte anses vara ett varumärke för cypriotiska staten i Sverige, ansåg stiftelsens egen tvistlösare.

Cyperns ambassad har tidigare ägt cyprus.se, men 2009 glömde ambassaden att betala avgiften. Internetföretagaren Benny Kvist hann emellan och köpte upp domännamnet.

– Min verksamhet bygger på att jag gör bra webbsidor med bra domännamn.

Han har fler liknande projekt på gång. Just nu går den mesta tiden åt till att skapa ett internetbaserat biljettsystem med domännamnet biljett.com.

Han blev lite orolig när Cyperns ambassad krävde att domännamnet skulle föras över till cypriotisk ägo.

– Min första reaktion var att ”oj, nu kommer jag att bli av med det här namnet”, men när jag hade läst på lite så upptäckte jag att de egentligen inte hade rätten på sin sida.

Och så blev det. Cyperns ambassad äger för övrigt redan domänen ”cypern.se”.

Mer läsning

Annons