Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråselever med i massexperiment – ska kartläggas

Vilka nyheter rör sig i de ungas flöden? Och hur kritiskt läser unga?

Annons

Forskarfredag ska firas i Västerås. I år testas nyhetsvärdering.

I massexperimentet Nyhetsvärderaren kommer forskare och elever att studera vilka nyheter som rör sig i ungas digitala nyhetsflöden. Med hjälp av ett digitalt verktyg kategoriserar och bedömer eleverna nyheternas trovärdighet på ett vetenskapligt sätt.

– Forskning om källkritik har visat att det är svårt att tolka nyheter, oavsett om man är barn, vuxen eller till och med professor. Därför håller vi på att utveckla ett verktyg som lär ut en forskningsbaserad metod att bedöma nyheters trovärdighet, säger Thomas Nygren, som i projektet samarbetar med kollegor vid Stanford-universitetet i USA i ett pressmeddelande.

Massexperimentet koordineras av Vetenskap & Allmänhet och är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag, som arrangeras den sista fredagen i september varje år.

Årets deltagande kommuner är förutom Västerås: Blekinge, Borås, Dalarna, Eksjö, Falköping, Gävle, Göteborg, Halland, Huddinge, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Lidköping, Luleå, Lund, Malmö, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.

Mer läsning

Annons