Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsparet friades 

Det bedrägeriåtalade Västeråsparet friades på fredagen i tingsrätten.

Annons

Det bedrägeriåtalade Västeråsparet friades på fredagen i tingsrätten. Tingsrätten fastslår att det inte finns några bevis för att paret medvetet lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.

Paret stod åtalat för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Detta efter att maken i sex års tid kvitterat ut drygt fem miljoner kronor från Försäkringskassan för att ta hand om sin rörelsehindrade fru. Åklagaren hävdade att paret hade ljugit för Försäkringskassan och att de egentligen inte var berättigade assistansstöd. Försäkringskassan yrkade på att paret skulle tillbaka hela beloppet.

Nu friar Tingsrätten paret på båda åtalspunkterna. Tingsrätten fastslår att kvinnan inte hade behov av så mycket assistansstöd som paret fick pengar för, men att man inte kan fastslå om paret uppsåtligen lämnat in felaktiga uppgifter. Hänsyn har tagit till att parets svenska är bristfällig. Både Försäkringskassan och paret har förlitat sig på en tolk som också var ägare till det assistansbolag som pengarna betalades ut ifrån. Tolken kan därför enligt tingsrätten inte betraktas som pålitlig.

Läs mer om domen i morgondagens tidning.

Leonard Barratt-Due Goldberg

Mer läsning

Annons