Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråspolisen är beredd på blöt valborg

I kväll är det valborgsmässoafton. Trots eld och värme förväntas kvällen bli blöt. Polisen i Västerås är väl förberedd.

Annons
Oftast inget tjafs när ungdomarna åker fast. ”De vet att de gjort fel”, säger polis Christer Öhrlund.

För Christer Öhrlund, inspektör på ungdomssektionen inom polisen i Västmanland, innebär Valborg samma sak varje år. Ett härligt firande med många fina brasor, men också alkohol och fylla. Inte bara bland vuxna, utan även bland unga.

Inför årets valborgsfirande är beredskapen som vanligt förstärkt i Västerås. Förutom polisen kommer även fritidsledare, polisens volontärer och fältarbetare att medverka för att kvällen ska bli så lugn som möjligt. Toleransen mot alkohol ska vara låg.

– Ser vi någon med alkohol som inte har åldern inne, kommer personen att bli av med den direkt. Vi kommer dessutom, att som vanligt, ta kontakt med föräldrarna, säger Christer Öhrlund.

Polisen har koll på de ställen där ungdomar samlas och dricker alkohol. Platser som Djäkneberget och Lögarängen kan räkna med polisbesök. Men sitter man på andra ställen ska man heller inte känna sig säker.

– Vi poliser kommer att åka runt och leta i hela stan, säger Christer Öhrlund.

Enligt statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can, hade drygt hälften av alla ungdomar i nionde klass druckit alkohol under 2013.

Tonåringarna Sandra Englund, Marcus Thörn och Emelie Engström tror att många gör alkoholdebut i 15-årsåldern på grund av kompisar.

– Då har man bytt umgängeskrets och försöker växa upp liksom, säger de.

De tror heller inte att det är svårt att få tag i alkohol om man vill.

– Min uppfattning är att det är ganska lätt. Jag tror många får från sina äldre syskon eller kompisar, säger Emelie.

Statistiken visar samma sak: det vanligaste sättet för ungdomar att få tag på alkohol är genom pojk- och flickvänner, kompisar eller kompisars syskon enligt Can. På andra plats kommer annan vuxen som köper ut och langar. Det sistnämnda är ett växande problem Västeråspolisen ofta kommer i kontakt med.

– Men det är svårt att stoppa sådan langning. Ofta går det fort: man ringer ett samtal, bestämmer träff på en plats, en bil kör dit, man utbyter varor mot pengar och sedan är det över, säger Christer Öhrlund.

Alkoholen som langas är ofta köpt utomlands. Det märker polisen när de tittar på fabrikaten.

Statistik från IQ, dotterbolag till systembolaget, visar att drygt var tredje förälder i Västmanland med barn i åldrarna 13–17 år, känner oro för att sin tonåring ska råka illa ut på grund av alkohol.

Christer Öhrlund ger några viktiga tips.

– Var nyfiken. Fråga ditt barn vad det ska göra, var, och med vem. Prata även med kompisars föräldrar och se om historierna överensstämmer. Visa att du bryr dig, säger han.

”Alla gör det”. Marcus Thörn, Emelie Engström och Sandra Englund tror att grupptryck är förklaringen till att ungdomar dricker alkohol. ”Follow the stream liksom”, säger Marcus. Foto: Erik Inge

Mer läsning

Annons