Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsvattnet har bra skydd

Kan Västerås drabbas av förorenat dricksvatten som Östersund har gjort? Nja, enligt Mälarenergi är skyddet bättre här än där.

Annons

I Östersund har tusentals blivit smittade av tarmparasiten Cryptosporidium. Nu har miljö- och konsumentnämnden beslutat om en utredning och kartläggning av situationen i Västerås efter en fråga från Karl Holmquist (S).

Niklas Gunnar på Mälarenergi förklarar att de två städernas reningssystem inte är likadana. Båda tar visserligen ytvatten från sjöar men Västerås har ett extra reningssteg.

– Vi infiltrerar vårt vatten i Badelundaåsen och skapar på så sätt ett konstgjort grundvatten. Det tar 20-30 dagar för vattnet att passera genom åsen. Då blir det mer motståndskraftigt mot parasiter.

Häromåret drabbades Dingtunavattnet av bakterier vilket man bekämpade med klorering. Klor biter dock inte på parasiter, i stället måste man spola ledningsnätet med rent vatten. För Västerås del skulle det ta ett bra tag med tanke på att nätet består av 190 mil ledningar.

Efter Dingtunahändelsen har Mälarenergi en bättre beredskap, påpekar Niklas Gunnar. Det handlar om utbildning av personal, rutiner för provtagning och nödvattentankar som kan placeras ut i drabbade bostadsområden.

Mer läsning

Annons