Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som bryter sig in? Bilden av den typiska inbrottstjuven har ändrats med åren

Snabbt in och snabbt ut – inga spår och bytet ska helst rymmas i fickan. Inbrottstjuven har blivit mer proffsig de senaste åren.

Annons
Spindeln i nätet. Torbjörn Möllberg har som koordinator samordnat Västmanlandspolisens utredningar av bostadsinbrott. För honom är det tydligt att dagens inbrottstjuvar har blivit mer professionella än dem polisen är van vid.foto: tony persson

Vem är den typiske inbrottstjuven? En påtänd missbrukare som krossar ett fönster och röjer runt på måfå ett tag innan han stapplar ut med din tv och brödrost, allt medan han frikostigt sprider sitt DNA över bostaden?

Nej, den bilden blir allt mer inaktuell.

– Förr var det missbrukare och småtjuvar. Nu är det mer gäng- och resanderelaterat, säger Torbjörn Möllberg, Västmanlandspolisens ko-ordinator för bostadsinbrott.

Han uppskattar att uppemot 80 procent av alla bostadsinbrott begås av resande gäng och ligor.

– Ofta slår de till mot flera bostäder inom loppet av några timmar innan de drar vidare. Många är oerhört snabba. Både vid brottstillfället – det tar inte många minuter in och ut – och med att lämna länet, säger Torbjörn Möllberg.

Helst slår tjuvarna till på dagen eller tidig kväll.

– Tidiga höstkvällar när det har hunnit mörkna är det väldigt tydligt vilka som är hemma, säger Marie Envall, biträdande chef på Västmanlandspolisens utredningsenhet.

Men egentligen är det högsäsong året om. Någon ökning i semestertider märker inte polisen av, enligt Torbjörn Möllberg.

Hur brukar de ta sig in?

– De har med sig kofot eller mejsel och tar sig in via ytterdörr eller altandörr. Målet är att göra så lite oväsen som möjligt och de vill undvika att behöva kliva in genom en krossad ruta och riskera att skära sig, säger Torbjörn Möllberg.

Dagens inbrottstjuvar har också blivit kräsnare. Att parkera en skåpbil på uppfarten och sedan lasta den full av bohag och hushållsmaskiner innebär stor risk och liten belöning. I stället letar de efter guld, pengar och elektronik i mindre form, som mobiltelefoner och surfplattor.

– Det ska gå att stoppa innanför jackan eller i fickan, säger Torbjörn Möllberg.

Svenskarna har jämförelsevis mycket guld i sina hem, något som bland annat resulterar i att internationella uppköpare gärna söker sig hit.

Oftast vet inte förövarna om det de är ute efter finns i bostaden de bryter sig in i, men det förekommer också mer ”riktade” inbrott, med en koppling mellan offer och gärningsman. Ibland kan det handla om hämnd, ibland om försäkringsbedrägeri som genomförs med hjälp av en bekant.

– Det slog mig när jag började att det förekom oftare än jag hade trott. Och det känns som om inbrott i lägenheter oftare är riktade än inbrott i villor, säger Torbjörn Möllberg.

Hur bra är då Västmanlandspolisen på att binda gärningsmän vid inbrott? Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, var det 2011 bara 3 procent av de anmälda lägenhetsinbrotten som resulterade i beslut om åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse.

För villainbrotten var motsvarande andel 7 procent. Det ligger ungefär i nivå med riket i stort men långt efter till exempel Norge och Finland, som uppges ha 15 respektive 25 procents uppklaringsprocent.

Men Anton Färnström, statistiker på BRÅ, varnar för att dra för stora växlar på skillnaderna.

– Det är en rätt svår grej att jämföra olika länder. Lagstiftningen ser olika ut, säger han.

Enligt Torbjörn Möllberg är bostadsinbrott högprioriterat i Västmanland. När polisen får in en anmälan skickar man vanligtvis omedelbart ut en patrull.

– De kan börja säkra spår direkt, om de har den kompetensen. Annars skickar man tekniker i efterhand, säger han.

”I efterhand” är samma dag eller möjligen på måndagen om inbrottet har upptäckts under en helg.

– Vi vill inte skicka tekniker flera dagar efteråt, då är alla spår borta, säger han.

Så varför klarar ni upp så få inbrott?

– Ofta vet vi vilket gäng det är som varit framme, men utan att kunna binda en specifik person. Och ibland är vi nästan färdiga med utredningen när vi får besked från åklagaren att åtal inte kommer att väckas, till exempel för att en fällande dom inte skulle påverka påföljden, säger Torbjörn Möllberg.

I tisdagens papperstidning eller här kan du se grafiken över var i Västerås bostadsinbrotten sker.

Mer läsning

Annons