Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem blir årets hjälte?

Att man ingriper utan egen vinning. Så definierar Helena Wahlund på Brottsofferjouren ordet civilkurage. Hon har arbetat i tio år hos Brottsofferjouren i Västerås och har sett ett och annat, både bra och dåligt.

Annons
Civilkurage. Helena Wahlund på Brottsofferjouren i Västerås tycker att man ska ingripa om man ser exempelvis en misshandel, men inte med risk för sitt eget liv. Hon definierar även en vardagshjälte som en person som besöker ensamma människor och sitter ned och pratar med dem.Foto: Kenneth Hudd/VLT arkiv

Hon har ingen direkt uppfattning om västeråsarna i gemen har civilkurage, det går inte att jämföra med andra städer. Däremot har hon mött personer som skulle kunna utnämnas till vardagshjälte.

– Det senaste exemplet är kvinnan som blev slagen och rånad förra veckan. En granne hörde kvinnans hjärtskärande rop på hjälp, sprang ut och avbröt misshandeln, säger Helena Wahlund.

Mannen utnämndes av polisen Tommy Kämpe till vardagshjälte.

Helena Wahlund har stött på flera personer som lämnat tv-soffan för att hjälpa till när något obehagligt har hänt. Hon klandrar dock inte dem som inte vågar ingripa

– Om man inte vågar göra något själv, så kan man göra andra intill uppmärksamma på vad som händer, ingripa och naturligtvis ringa polisen, säger hon.

– Och tänk på att nästa gång kan det handla om dig själv.

Helena Wahlund har en dröm:

– Att företagen erbjuder den anställde att jobba ett par, tre timmar i månaden med betald arbetstid på till exempel Stadsmissionen eller Frälsningsarmén.

Helena Wahlund ser att brottsligheten ökar i Västerås.

– Vi har en dubblering av misshandelsfall. Jag är glad över att vi har ett 40-tal volontärer som utan betalning jobbar åt oss, med stödsamtal, information om hur rättsprocessen går till, hur man beter sig i kontakt med polis, vad som händer vid en rättegång om man är vittne, etcetera.

Per Wideberg är närpolischef i Västerås. För honom är polisens volontärer vardagshjältar.

– De kompletterar oss bra.

Han har ett bra exempel:

– Det var förra året då en uteliggande kvinna med missbruksproblem fick kontakt med en av våra kvinnliga volontärer. Den hemlösa kvinnan ville inte ha med polisen att göra, men volontären såg till att hon fick kontakt med socialtjänsten och fick ett boende. Jag har inte sett henne på stan sedan dess, och hoppas att hon har fått ett drägligare liv, säger Per Wideberg.

Han vill beskriva en vardagshjälte som en person som tar sitt medborgerliga ansvar, i stort som smått. Att man hjälper en människa som har ramlat, till exempel. Han framhåller även vittnesplikten, men att stifta en ”civilkuragelag” med fängelse eller böter som påföljd om man inte ingriper om någon är i livsfara är att gå för långt. Det föreslogs för en tid sedan.

Sverige saknar till skillnad mot många andra länder en allmän skyldighet att bistå nödställda personer. I dag kan man gå förbi en drunknande, utan att kasta ut en livboj för att man inte vill blanda sig i.

Per Wideberg hänvisar återigen till det medborgerliga ansvaret.

– Om du inte vågar, så stanna till och kontakta polisen så fort som möjligt. Det gäller även när man ser ett slagsmål och man inte vågar gå emellan med risk för att själv bli skadad.

Mer läsning

Annons