Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingar besökte Irstaskola

Fredag var en spännande dag för barnen på Misteln i Irsta Kyrkby. På sin fredagstur i skogen stötte de nämligen ihop med vikingatjejerna Njorun och Beila.

Annons

Misteln är en så kallad Ur och skurskola där barnen får tillbringa en hel del tid utomhus. Här går 36 elever från förskola upp till klass 5. Varje fredag tillbringar barnen utomhus och med skogen inpå knuten blir det ofta skogspromenader med medhavd matsäck och även lunchen äts utomhus.

På gårdagens promenad i skogen stötte barnen på två vikingaflickor, Njorun och Beila, som var utklädda lajvare med både svärd och skattkartor. De hade gjort i ordning pinnbrödsdeg som barnen fick linda runt pinnar och grilla över öppen eld. De svarade också på en massa frågor som barnen ställde om vikingatiden.

Barnen fick också en skriftlig berättelse med sig tillbaka till skolan. Den ska de sedan i olika grupper arbeta med i sitt lärande om vikingatiden.

Vikingaflickorna tog sedan farväl av barnen innan de skulle fortsätta till England. Vad barnen inte visste var att vikingaflickorna lämnat uppdragskort i kåtan som hör till skolan. På måndag ska barnen få se vad de innehåller.

Pinnbrödet föll de flesta barnen i smaken och de fortsatte att grilla pinnbröde även efter att Njourun och Beila försvunnit.

Annelie Wedin, lärare på skolan, samlar barnen runt elden igen.

– Fredag den 13:e blev en turdag i stället för en otursdag. Först fick vi se vikingar och sen kom VLT hit, säger Annelie.

Barnen ställde också många frågor om vikingar.

– Hur kunde vikingarna försvara sig med gummisvärd? sa en förnuftig pojke.

Vikingarna – långresenärerna

Vikingatiden är det traditionella namnet på slutet av järnåldern i Norden, cirka år 800 till år 1 050.

Ordet ”viking” syftar främst på de nordbor som drog ut på krig eller plundring. Men de flesta nordbor stannade hemma och odlade jorden, och många långresor var fredliga handelsfärder, inte plundringståg.

Nordborna var skickliga skeppsbyggare och nådde bland annat de brittiska öarna, Medelhavet, Rysslands inland, Konstantinopel och Nordamerika.

Fakta: NE

Mer läsning

Annons