Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigare klara bankkraven detta år

Exceptionellt låga räntor präglade det gångna året. Men bankerna har ställt tuffare krav än tidigare på den som vill låna till villan.

Annons

Mäklarna VLT intervjuat tycker att året, trots allt, var rätt normalt. De säger också att bankernas lånekrav är hårdare nu.

Den bilden får stöd av Eva Andersson, biträdande kontorschef för Swedbank Västerås.

– Det har varit ganska likt året innan, vi i Västerås har inte drabbats så hårt av lågkonjunkturen som andra städer, säger Eva Andersson, efter en stunds betänketid kring hur året tett sig på de kontor hon ansvarar för – ytterstan.

Hon berättar att vikten av kontantinsats, helst på 10 procent, ökat. Dessutom räknar banken med att låntagare ska klara att betala en ränta på över 7 procent och amortera ordentligt nu när räntan är låg.

Ett annat råd är att spara mellanskillnaden mellan dagens utgifter och ett tänkt kostnadsläge, så att man bygger upp en buffert.

Räntorna, som i dag ofta ligger på en och en halv procent, kan vara falska lyckopiller för husköparen.

– Visst vet de flesta att räntorna är låga, men få är medvetna om hur mycket de måste betala för huslånet när räntorna stiger och blir mer normala, säger Eva Andersson.

Hon tycker att året i övrigt präglats av samtal kring trygghet. Risken för arbetslöshet, vad som händer vid långvarig sjukdom eller dödsfall tas oftare med i beräkningarna, och banken föreslår, och säljer, försäkringar för mer trygghet.

Hon rekommenderar alla som ska låna att inte nöja sig med en snabb kalkyl och/eller lånelöfte från nätet, utan att besöka en rådgivare på bank. Då är risken för ofrivillig flytt mindre när räntorna stiger.

Helena Bergenhamn

021-19 92 05

[email protected]

Mer läsning

Annons