Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda väsen i Rönnbyskog

Gå inte fel i skogen utanför Rönnby de närmaste dagarna. Trakten är fylld med krigare, vildmänniskor, alver och svartblodsfolk. Kort sagt, det är lajv.

Annons
Sagolik matpaus. De rollspelsklädda Johan Karlsson och Johan Gärdebo tar en matpaus från lajvet Eleria - ett lajv med 1600 människor i skogarna utanför Rönnby.

Årets lajv är det 17:e inom den så kallade Eleriakampanjen, och har lockat omkring 1 600 personer, från norra Norrland till Österrike i söder och Norge i väster.

Alla är stenhårt inne i sina roller, har själva ordnat husrum i skogen och kött sig i avancerade utstyrslar. Ett rollspel i skogen kräver absolut deltagande. Man går in i en annan värld där andra regler och naturlagar gäller.

– Det är bara skönt att komma bort från vardagsslit och mobiltelefoner. Det är värt mer än någonting annat, berättade Göran Jansson från Stockholm, som spelar alven Salve och har satt på sig spetsiga öron.

Han visar också stolt fram sin fina pilbåge.

– Vi brukar bara hota inkräktare i vår skog, men skjuter också ibland, påpekar han och visar fram en pil, som är så trubbig att den inte ska råka skada någon.

Vi talar med honom i det så kallade ”off-lägret”, som ligger utanför rollspelsområdet. Vi journalister blev varnade för att gå in i skogen, eftersom vi ”i så fall skulle bli bortjagade av orcher”.

Men även till off-lägret kom många rollspelare, ofta i klangrupper, ibland ensamma, för att vila från sina roller, äta en pizza eller gå på toaletten.

– Kul att vi blir uppmärksammade, säger västeråsaren Hans Nilsson, en av lajvets huvudarrangörer.

Hans Nilsson var just då i ”off-lägret” för att ta en paus från sin roll som lönnkrogsägaren Korp. Han är en av dem som skriver bakgrundshistorien till Elerialajvet.

– Men vi skriver bara inledningen. Deltagarna skapar själva resten av historien.

Alla åldrar deltar. Den äldsta rollspelaren i år är 86 år, den yngsta 5.

– Det var våra barn som fick med oss i det här från början, men nu är det de som åker med oss till Eleria, berättade en av alverna.

Eleria och Ataria

Mer läsning

Annons