Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du bo ovanpå badet?

Västeråsalliansen vill göra om Kristiansborgsbadet på höjden. Simbassängen ska få samsas med bostäder och äldreboende.

Annons
Badtorn. Kristiansborgsbadet byggs ut med såväl bostäder som kontor och förskola samt trädgård på taket enligt Västerås-alliansens förslag.

M, FP, C och KD vill utveckla badet till vad de kallar ett Kristiansborgspalats. Den tornliknande byggnaden ska vara ett tillskott till dagens badanläggning.

- Det rustas där i stor omfattning i dag och det kommer att krävas stora upprustningar i framtiden. Vi tänker att man kan utveckla det ytterligare då det är en attraktiv tomt i centrala Västerås, säger Elisabeth Unell (M).

Palatset ska fyllas med gruppbostäder, äldreboende, vanliga bostäder och kontor. Kanske även skola, förskola och läkarpraktik liksom ett spa och ett kafé. På taket ska det anläggas en grön yta för picknick och odlingsbänkar. Utanför blir det mer grönska i form av en trädgård. Pulkabacken ska bevaras. Den gamla ladan vid sidan av badet där VSK tidigare hade sitt kansli flyttas till Vallby Friluftsmuseum. Allt enligt motionen som Västeråsalliansen skrivit tillsammans.

- Vi vill väcka en tanke och se om det finns intressenter. Vi vill ge utrymme för entreprenörer att komma med kreativa lösningar och de ska även kunna finansiera drift och byggnation.

Kan ni tänka er att sälja Kristiansborgsbadet?

-  Ja, under förutsättning att det är öppet för allmänheten. Badet är det viktiga, säger Elisabeth Unell.

Hur realistiskt är det att genomföra?

- Det finns intresse från Peab och andra att bygga på tomten. Vi har inte sagt att allt ska in i huset, men ett äldreboende och bad i samma hus tror vi skulle vara intressant och det finns inte i dag.

Mer läsning

Annons