Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltolyckorna minskade – men inte i Västmanland

Antalet viltolyckor på svenska vägar minskade under 2011 jämfört med 2010. Men i Västmanland ökade de.

Annons
Vildsvin. Viltolyckorna i länet ökade 2011, bland annat krock med vildsvin. foto: scanpix

Det är framför allt olyckor med rådjur och vildsvin som har ökat markant i vårt län. Från 764 krockar med rådjur 2010 till 937 stycken 2011 och från 25 till 46 med vildsvin.

Älgolyckorna ökade dock ”bara” från 108 till 109. Övriga djur: Hjort 25 påkörda mot 15 år 2010, lodjur tre stycken 2011 mot ett 2010.

En varg dödades också i trafiken förra året. Trots att ett par tidigare olycksdrabbade vägavsnitt fått viltstängsel – mellan Västerås och Sala och mellan Västerås och Fagersta – har antalet påkörda djur ökat.

Även om viltolyckorna minskat i landet är antalet ändå för högt, menar Nationella viltolycksrådet. Man konstaterar att antalet olyckor var över 40 000, vilket är en minskning med nära 7 000 från 2010. I hela landet ledde olyckorna till fyra dödsfall och 43 svåra skador på männi-skor.

Per Strömbäck, Västmanlandspolisens expert på vilt-olyckor, säger att ingen människa omkom i en viltolycka i Västmanland förra året. Däremot skadades omkring tio personer, dock ingen allvarligt.

Det är i gryningen och skymningen de flesta olyckor sker.

– Och till våren vet vi att viltolyckorna kommer att öka. Det är då älgkon stöter bort fjolårskalvarna och rådjuren förvisar fjolårskiden, säger Per Strömbäck.

Av eftersöksjägarna, som förra året vägrade eftersöka där det finns varg, är det bara jägarna i Fagersta och Norberg som fortfarande bojkottar eftersök.

Mer läsning

Annons