Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vind orsak till olyckan

Efter tisdagens grundstötning står Napoleon af Västerås stilla. Men kapten Radoslav Milutinovic tror att båten snart kan vara i trafik igen.

Annons

Det var under tisdagskvällen som passagerarbåten Napoleon af Västerås gick på grund vid Strömskär vid Tidö Lindö. Orsaken till olyckan, tror Radoslav Milutinovic, kapten och ägare av Napoleon af Västerås, var kraftig vind.

– Den väg jag åkte med båten är inte farlig och jag har åkt den väldigt många gånger tidigare. Jag vet att det finns ett stengrund där och när vi fick möte med en mindre båt frikopplade jag och lät oss driva lite. Tyvärr var det kraftig vind och jag upptäckte för sent att vi drev mot grundet, säger han.

De 65 passagerare som fanns ombord vid grundstötningen evakuerades till land med hjälp av andra båtar, och sent på tisdagskvällen drogs Napoleon af Västerås loss från grundet och gick för egen maskin in till hamn.

– Hon gick stabilt och väldigt tryggt, säger Radoslav Milutinovic.

Enligt lag måste Sjöfartsinspektionens dykare undersöka hur omfattande skador båten ådragit sig vid olyckan, för att sedan ta ett beslut om Napoleon af Västerås kan sättas i trafik igen. Ett arbete som blev klarti går.

– Dykarna har varit här och tittat på fartyget. De sade att det mest var färg som skrapats bort och en liten bula på skrovet. Men jag har inte fått svar från Sjöfartsinspektionen än, säger Radoslav Milutinovic.

När tror du att båten är i trafik igen?

– Det finns inga skador på båten som tyder på att hon kan vara osäker. Får jag ett okej från Sjöfartsinspektionen är vi nog i trafik när som helst.

Även om Napoleon af Västerås inte skadats allvarligt vid tisdagens grundstötning, blir det en dyr olycka för ägaren.

– Man har en självrisk på 35 000–40 000 kronor och den får jag nog stå för. Men pengarna är inte allt. Det viktiga är att ingen blev skadad, säger han.

Mer läsning

Annons