Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vindbruket i länet bör utvecklas”

Det finns en potential för tillväxt av vindkraft i Västmanland och i grannlänen Södermanland, Uppland och Örebro län. Det menar energikontoren i Mälardalen och startar därför ett projekt för att utveckla den.

Annons

– Projektet handlar om samverkan. Vi vill bygga ett regionalt nätverk och skapa en klok debatt om vindkraft, som bygger på fakta och komma bort från myter. Vi ska vara som olja i maskineriet och försöka undvika konflikter, säger Lars Johansson, projektledare, Energikontoret i Mälardalen.

De arbetar för en hållbar utveckling i regionen genom bland annat olika projekt på regional och europeisk nivå. Projektet utveckla vindbruket startade i går och kommer att pågår även under nästa år.

– Vindkraft i det här området har inte kommit lika långt som i Skåne och Västra Götaland. Men det finns många goda vindlägen även här i Västmanland och därmed möjligheter att bygga vindkraftverk, säger Lars Johansson.

Han tillägger att eftersom teknikutvecklingen nu kommit långt är förutsättningarna goda ”för att göra rätt”.

- Biogas Öst har tagit fram en modell, ett arbete som kan kopieras. Vi kommer nu att gå ut till 28 kommuner i regionen och sedan arrangera olika aktiviteter där. Vi kan anordna öppna seminarier för allmänheten om hur exempelvis fågellivet påverkas, med markägare och handläggare från myndigheten närvarande.

Projektet finansieras via det nationella Nätverket för vindbruk.

Mer läsning

Annons