Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk vid Barkarö?

En studie visar endast på en möjlig plats för vindkraftverk i Västerås kommun, nämligen väster om Barkarö.

Annons

Det är Samkraft som har beställt en rapport av konsultföretaget Sweco Energuide AB. Mälarenergi som är en av delägarna i Samkraft har tidigare försökt hitta platser i Västeråstrakten som är lämpliga för vindkraftverk men utan att lyckas.

Nu har Sweco letat tänkbara platser i flera län. Efter en gallring återstår tolv möjliga projekt, enligt Elin Karlsson på Sweco.

Mikael Johansson på Samkraft berättar att man inte vill hasta fram sina projekt. Till närmaste bostadshus ska det vara minst 700 meter.

– Vi vill inte klämma in vindkraftverk med skohorn. Det är även viktigt att ha en positiv opinion med sig.

Vindkraftverken kan inte heller placeras i naturreservat eller friluftsområden. Synpunkter från flygplatser och försvaret väger tungt.

Mikael Johansson siktar på att kunna gå vidare med runt tio av platserna. I nästa skede handlar det om att prata med aktuella markägare och berörda kommuner.

Tidigast om två år kan vindkraftverken börja byggas. Under tiden ska vindarna mätas på plats och utredningar göras av växt- och djurliv. När det gäller master som är högre än 150 meter och vindkraftsparker så beslutar länsstyrelsen.

Försvarsmakten har inget att emot den tänkta placeringen vid Barkarö. Däremot påpekar man att kraftverken inte får vara högre än 180 meter.

En annan tänkt placering i länet är norr om Arboga.

Sweco ska presentera sin rapport för Samkraft i slutet på augusti i år.

Mer läsning

Annons