Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volontärer hjälper polisen

I vår ska 25 västeråsare utbildas som volontärer åt polisen i Västerås.

Annons
Volontärer ska synas. En väst märkt med Polisens volontärer ska de blivande volontärerna bära ute på stan. Per-Olof Rask vid Västerås stad, närpolischef Per Vikman och utbildningsansvarig Per Ersgård vision är att det om fem år ska finnas 300 volontärer i Västerås.foto: Carina widell

De ska vara en länk mellan polisen och allmänheten för att skapa trygghet i staden. Polisens volontärer i Hallstahammar har gjort ett bra arbete och inom kort blir det också volontärer i Surahammar. Efter det står Västerås på tur.

Redan nästa måndag kväll ordnas ett informationsmöte i polishuset.

– Vi söker vanliga västeråsare i alla åldrar, från olika stadsdelar och med varierande bakgrund. Efter vi fått en ansökan gör vi intervjuer. Vi letar efter trygga personer som har ett gott omdöme och sunt förnuft för att kunna hantera olika situationer på stan, säger närpolischef Per Vikman i Västerås.

I maj startar utbildningen för volontärerna, som bland får lära sig att uppmärksamma och observera olika situationer för att kunna rapportera om det händer något brottsligt till polisen.

– I grundutbildningen ingår en del information om lag och rätt. Det är också viktigt att volontärerna lär sig att hantera olika situationer utan att det blir bråk. De får även lära sig att kunna ge ett bra signalement på en person som begår ett brott och kan också bli kallade som vittnen om det blir rättegång, säger Per Ersgård, som är utbildningsansvarig för volontärarbetet.

– Vartefter ska vi ordna vidareutbildning i bland annat självförsvar och viss sjukvård. När volontärerna är på stan kan de rädda liv om någon plötsligt blir sjuk.

Den första juni startar arbetet för volontärerna, som ska vara på plats mest i de centrala delarna av stan.

– Det ordnas många arrangemang i Västerås främst under sommaren som till exempel cityfestivalen. Volontärerna kan också vistas ute i anslutning till skolavslutningen. När de har ett uppdrag så ska det finnas poliser ute på stan som stöd, säger Per Vikman.

– Volontärerna ska inte ersätta polisen, utan vara ett komplement. Det kan vara så att folk kanske har lättare att prata med en granne som är volontär än att kontakta polisen. Men de ska inte vara angivare utan en länk mellan polisen och allmänheten.

Volontärerna ska också kunna stå utanför Systembolaget och prata om varför man inte ska langa sprit till unga. De kan även informera bland annat gamla människor om hur man ska undvika att bli rånad vid bankomaten eller att man inte ska släppa in okända i sin bostad.

Polisen samarbetar även med Västerås stad om volontärerna, som ska få en del utbildning om kommunens verksamhet.

– När volontärerna finns på plats i stan så är det viktigt att de kan svara på olika frågor från människor när det gäller vår verksamhet. Det kan vara till exempel hur man kommer i kontakt med socialtjänsten. En anställd hos oss har även till uppdrag att se till att volontärerna kommer på plats när de har ett uppdrag, säger Per-Olof Rask, brottsförebyggande koordinator vid Västerås stad.

Volontärerna ska samarbeta med Grannsamverkan, som arbetar för att förhindra brott i stadsdelarna, samt med föräldrargrupper som nattvandrar i stan.

Mer läsning

Annons