Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vått eller torrt – inte alltid så lätt

I dag behöver du inte ta fram solglasögonen för det blir molnigt, enligt SMHI. Eller så blir det klart väder och sol, rapporterar yr.no.

Medan klart.se lovar både moln och sol. Så såg i alla fall lördagens väderprognoser ut i går vid lunch.

Ja, det där med väder är inte lätt och det är nog mer än en som suckat högt när prognosen inte stämt. Att vi, allmänheten, så ofta tycker att prognoserna inte stämmer kan också ha att göra med att vi blivit petigare.

Det räcker inte längre med att höra om möjligt regn över Östra Svealand i morgon. Vi vill veta hur vädret ska bli klockan fem, på Malmaberg, när det är dags att cykla hem.

– Förut kanske en observation gällde några timmar. Nu uppdaterar vi en gång i kvarten. Och om vi sagt att ett regnområde kan svepa in över västra Västerås och så kommer det in över Surahammar i stället. Då kan vi tycka att det inte är så stort fel men de som bor där tycker givetvis att vädret inte alls stämmer, säger Linnéa Rehn på SMHI.

Även om beräkningsmodellerna som väderinstituten använder sig av blivit allt mer avancerade de senaste åren vill liksom inte naturen alltid bete sig så som modellen räknat ut.

– Säg att det är 60 procent sannolikhet att en molnbank går sin bana över Västmanland. Som meteorolog måste man ju då gå på det som är mest sannolikt. Men det blir ju bara rätt sex gånger av tio, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Vad beror det på att de olika vädersajterna ger så olika besked?

– Jag tror inte att det är så olika men ju längre ifrån en prognos ställs, desto mer olika blir det. En rimlig slutsats är nog att man inte kan säga så mycket om vädret längre än en vecka framåt.

Men klart.se har ju tvåveckorsprognoser?

– Ja ... det har ifrågasatts. Lite är det nog att folk vill veta. Men ska man ha en viss träffsäkerhet så är det upp till en vecka som gäller, säger Martin Hedberg.

Träffsäkerhet, ja. Hur pass bra är vädersajterna egentligen på att spå i väder?

SMHI:s 24-timmarsprognoser stämmer till 83 procent. Det är beräknat utifrån ett medeltal på temperatur, vindhastighet, molnighet och nederbörd.

Staten säger att de ska leverera 85 procent. För att lyckas ska man bland annat investera i nya superdatorer tillsammans med SMHI:s norska motsvarighet.

Klart.se får sina rådata från finska Foreca och där mäts inte träffsäkerhet på samma sätt som hos SMHI.

– Temperaturen brukar inte avvika mer än en grad. Det här året ligger vi närmare en halv grad fel. Nederbörden är knepigare. Juli månad har varit lite svajigt. Det är svårare med regnskurar att veta exakt var de ska hamna, säger Elina Heed på Foreca.

Liknande träffsäkerhet har yr.no men de räknar endast på norska orter.

Regnskurar är en klassisk fallgrop för meteorologerna. Lågtryck som kommer rakt söderifrån och upp över det smala och långa Sverige är en annan.

– Det blir väldigt stor skillnad på bara några mil om det sveper förbi hela landet eller kanske kommer upp längs hela östkusten, säger Linnéa Rehn.