Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattentåliga papperspåsar ska ersätta plasten

Det nya forskningsprojektet är i full rulle och man har redan lyckats förbättra dagens pappersmaterial – "du kunna ställa din papperspåse i en vattenpöl och ta upp den".

Varje år använder vi svenskar cirka 198 plastpåsar per person, något som man nu arbetar med att minska till 40 påsar per person, vilket man hoppas nå år 2025. För att minska användandet av plastpåsar ska butiker numera informera sina kunder om miljöpåverkan, samt att några valt att ta betalt för påsarna.

– När det kommer förbud mot plastpåsar i vissa länder ökar efterfrågan på pappersprodukter, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA i en intervju med Sveriges Radio.

Läs också: Svenskarnas populära semesterö förbjuder plastpåsen

En person som jobbar med just detta är Sven Nordgren, forskare på Mittuniversitetet i Sundsvall. Han har, tillsammans med sina kollegor, tagit fram ett papper som ska tåla vatten bättre än dagens papperspåsar.

– Vi kan doppa pappersarken i vatten och de kommer inte att gå sönder. I framtiden ska du kunna ställa din papperspåse i en vattenpöl och ta upp den, säger Sven Norgren till Sveriges Radio.

Men enligt Sven Nordgren kan man inte experimenter allt för mycket med materialet.

– Man ska inte gå för långt i processen att ta fram material som ska tåla vatten och samtidigt vara nedbrytningsbart. Ju mer plastlikt det blir desto större är risken att det blir en typ av mikroplast i materialet.

Läs också: Kusiner skapar miljösmarta möbler i Åre: ”Att jobba med trä är lite som meditation”