Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet behöver inte längre kokas i Kvicksund

De som bor i Kvicksund på Västeråssidan behöver inte längre koka vattnet. Klockan 13.30 på måndagen stod det klart att de vattenprover som tagits visar att vattnet går att använda som vanligt.

– Vi inför förtätade kontroller för att se till att fortlöper enligt plan och att vattnet inte är dåligt, berättar Jocke Höök, pressansvarig på Mälarenergi, om hur han man i fortsättningsvis kommer att övervaka vattnet.

Läs också: Varning: vattnet i Kvicksund måste kokas

Han betonar också att ändringen av rekommenationen gäller bara de som bor inom Västerås kommun och får sitt vatten från Mälarenergi. På Eskilstuna-sidan kvarstår än så länge rekommentationen att man ska koka sitt vatten.

– De häver det inte idag. De fortsätter att analysera sina prover, förklarar Jocke Höök.

Anledning till att man i Västerås nu kan ta bort kokningsrekommendationen är att man inte funnit några av de bakterier som hittats i vattnet i Eskilstuna i Västerås trots att man får vattnet från samma ställe.

– Vårt vatten klorerar vi extra, det gör vi jämt för att vi ska vara säkra på att det har bra kvalitet, poängterar Jocke Höök. Det är alltså ingen extrainsats som vi gjort.

Det är dock oklart om kloreringen är anledningen till att bakterier inte hittats i Västerås eller om bakterierna helt enkelt aldrig funnits i vattnet. För de boende är det viktiga att veta att vattenproverna är godkända och vattnet går att använda som vanligt.

Till P4 Radio Västmanland säger Mälarenergis VA-chef Ann-Charlotte Duvkär, att vattnet faktiskt aldrig varit dåligt på den västmanländska sidan av Kvicksund utan att det dåliga vattnet konstaterades på sörmlandssidan.

– Men vi ville vara helt tvärsäkra, därför gick uppmaningen ut till hela Kvicksund, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Läs också: Om krisen plötsligt kommer: Här är sakerna du alltid bör ha hemma

För pluskunder: Läckande mardrömshus: "Jag har flytt från krig – men sådana här problem har jag aldrig haft"

Intervju med Ann-Charlotte Duvkär: