Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd frias från brott

Svea Hovrätt river upp tingsrättens dom mot Mats Gustavsson för åtgärder vid Hedensbergs gård. Grävandet var inget fornminnesbrott, anser hovrätten.

Historien började 2006 med att AB Hvalfisken köpte Hedensbergs gård utanför Tillberga. Mats Gustavsson är vd i bolaget.

Efter en invändig renovering schaktade man bort tonvis med jord så att en bergssida blev barlagd.

Enligt länsstyrelsens arkeolog innehöll marken byggnadsrester från 1400-talet.

Förra sommaren dömde Västmanlands tingsrätt honom för fornminnesbrott. Mats Gustavsson överklagade domen och vann alltså i hovrätten.

Svea Hovrätt anser inte att det är fastställt att den aktuella marken är en fast fornlämning. För det krävs att lämningarna är ”varaktigt övergivna”.

Eftersom resterna i dag utgör delar av två av gårdens byggnader så kan de inte anses övergivna. Hovrätten tycker inte heller att byggnadernas utseende och karaktär har ändrats, än mindre förvanskats.

Hovrättens dom innebär att Mats Gustavsson får sina rättegångskostnader betalda. Det handlar om 150 000 kronor som hans försvarsadvokater har kostat.

Han slipper dessutom betala dagsböterna på 32 400 kronor och 500 kronor till brottsofferfonden vilket tingsrätten hade dömt ut.

Statsåklagare Bengt Kulin är överraskad över domen:

– Jag förstår inte alls hur man har resonerat. Då blir de inte glada Riksantikvarieämbetet.

Det ska mycket till för att överklaga till Högsta Domstolen, menar Bengt Kulin.