Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd misstänks efter drunkning

Två miste livet på Mälaren den 31 oktober 2008 och ytterligare två undkom nedkylda och chockade. Nu misstänks deras arbetsgivare för brott.

Olyckan, som blev mycket omskriven, krävde en 19-årig ynglings och en 60-årig mans liv.

En 19-årig yngling och en 22-årig ung man överlevde, svårt nerkylda och chockade.

Inledningsvis utreddes olyckan av särskild sjöåklagare i Stockholm, som i mitten av 2009 beslutade lägga ner förundersökningen eftersom något brottsligt inte kunde konstateras.

Fackförbundet GS, som organiserade de omkomna och de överlevande, tog hjälp av LO-TCO rättsskydd och begärde överprövning.

Ärendet hamnade på kammaråklagare Aino Alhems bord, vid åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Hon har nu beslutat att delge vd:n för det skogsföretag, Finnerödja Skogstjänst i Västra Götalands län, misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död i två fall och framkallande av fara för annan i två fall.

Aino Alhem vill inte kommentera den pågående förundersökningen ytterligare.

– Det är bäst att låta utredningen ha sin gång, säger Peter Arne, vd för Finnerödja Skogstjänst.

Utredningen har ännu inte visat om ett brott begåtts, den har bara givit åklagaren anledning att misstänka att brott begåtts. Den fortsatta utredningen kommer att avgöra om åklagaren finner substans i misstankarna för att åtala vd Peter Arne, eller om utredningen friar honom.