Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetarianer och gröna borde därför gå i spetsen för att kräva en massiv satsning på att snabbt få fram odlat kött.

Det är inte konstigt eller upprörande att branschorganisationer uppmuntrar rapporter och forskning som gynnar deras produkter. Däremot är det viktigt att det blir känt och kan värderas av konsumenter och medborgare.

Radioekot väckte nyligen rabalder genom inslag om att den alltmer populära LCHF-dieten, som förespråkar mindre kolhydrater och mer fett, hänvisar till studier sponsrade av köttindustrin. Vidare varnade Ekot för att köttätande tär mer på jordens resurser.

Inslagen fick mängder av kommentarer, där försvarare av LCHF menade att de inte åt mer kött bara för att de använde mindre kolhydrater. Ekot fick också värja sig för insinuationer om vem som låg bakom de här mot ”fettdieten” kritiska inslagen.

Det kan höra samman med att radioinslagen i tiden sammanföll med en kampanj från Brödinstitutet mot ”kostextremisterna” i LCHF, vilka utmålas som ett hot mot folkhälsan. Brödinstitutet stod en gång bakom den klassiska kampanjen från 1976 om att ”Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen” och vill naturligtvis inte att vi ska äta mindre bröd. I går kom också en nyhet som tyder på att LCHF har vind i seglen. Det varnas för smörbrist i höst.

Enligt Ekot har LCHF-anhängarna själva framhållit att de inte påverkas av livsmedelsindustrin. Då blir det besvärande om studier de hänvisar till är sponsrade av köttproducenter.

Annars är det inte förvånande att producentgrupper uppskattar rapporter och forskning som gynnar deras produkter. Caffè lattes segertåg påhejades genom kampanjer av Mjölkfrämjandet. Kanelbullens dag startades av tillverkare av jäst, mjöl, socker och margarin. Svenska ägg har lanserat Äggets dag.

Livsmedelsproducenter kommer säkert också i fortsättningen att lyfta fram rapporter som talar väl om den egna produktionen. Det är inte mer upprörande för köttproducenter än för brödproducenter. Att en organisation har varit med och betalat forskning eller skrifter är inte heller något som automatiskt diskvalificerar resultaten. De måste granskas på sina egna meriter och inte efter vem som har betalat.

Däremot är det allvarligt och stötande om forskare eller skribenter framträder som mer oberoende än vad de egentligen är. Det gäller därför att alltid se upp vem som är avsändare och kritiskt granska resultat. Det gäller dock inte bara kritiserade grupper som alkohol eller kött, utan även uppburna och aktade organisationer. De har också en dagordning och kan frestas att övertolka forskning eller undersökningar i egna syften.

Lite i skymundan för bullret om LCHF fanns en nyhet om en lösning på köttätandets miljöpåverkan. Enligt artiklar i Dagens Nyheter tror forskare att odlat kött kan bli konkurrenskraftigt om bara 10–15 år. VLT skrev om de här idéerna redan 2008, men då handlade det om 20 år.

Det låter som science fiction, men bygger på stamcellsforskningen, där kött odlas i maskiner i stället för att komma från slaktade djur. Professor Stellan Wallin menar att vi redan har gått från att jaga vilda djur till att ”odla” djur inomhus i stor skala. Då blir nästa naturliga steg att odla kött i en maskin.

Det låter ändå inte så tilltalande att äta industriproducerat kött. Men kraven på att avstå kött och fisk för att det är synd om djuren och för att det förstör miljön borde då inte behöva ställas. Vegetarianer och gröna borde därför gå i spetsen för att kräva en massiv satsning på att snabbt få fram odlat kött. Kanske går det att bara ha odlat kött och mer skonsamt producerat naturkött?