Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veterinärpapper förväxlades – uppmanades att avliva katt

När en kvinna från Västerås tog sin katt till veterinären fick katten en cancerdiagnos och kvinnan uppmanades avliva husdjuret. Kvinnan vägrade, och senare upptäcktes att djursjukhuset förväxlat provsvaren. Trots det frias veterinären av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

En onsdag i slutet av 2013 tog en kvinna från Västerås kommun med sig sin katt till en veterinär i Västerås. Katten hade börjat nysa blod. Därifrån remitterades katten till specialistdjursjukhuset i Strömsholm, som efter undersökning skickade prover till ett labb utanför Stockholm.

Dagen efter fick hon ett telefonsamtal från djursjukhuset - katten sades ha långt framskriden cancer och skulle snart komma att dö. Rekommendationen var att omgående avliva katten. Men kvinnan vägrade – hon ansåg inte att katten varit så sjuk när hon lämnade in den. När hon hämtade katten från djursjukhuset verkade den istället pigg. Besök hos flera andra veterinärer senare har resulterat i andra diagnoser, och ingen av dem trodde att katten kunde ha cancer.

Efter ett senare besök på djursjukhuset kom det fram att katten aldrig hade haft cancer. Labbet i Stockholm hade förväxlat provsvaren och sedan gjort om proverna, men av någon anledning hade de nya provsvaren inte journalförts på djursjukhuset och heller inte visats för kattens ägare.

Därefter har kvinnan anmält en veterinär på sjukhuset för felbehandling, något som Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård tagit ställning till. Nämnden menar att det är både olyckligt och beklagligt att förväxlingen skett, och att de nya provsvaren inte visats för kattens ägare. Däremot kan inte den enskilda veterinären lastas för förväxlingen, och därför leder inte anmälan till någon disciplinär påföljd.

Katten mår bra idag och är stor och muskulös, men kvinnan kommer, enligt sin anmälan "aldrig att lita på Strömsholm igen".