Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är välvilligt inställda”

Eva-Lena Odeling, individ- och familje-omsorgschef i Surahammars kommun, anser inte att socialen i Surahammar är hård i sin bedömning av ekonomiskt bistånd.

–Tvärtom. Jämfört med många andra kommuner är vi mer välvilligt inställda till att ge matpengar till icke aktivt arbetssökande som bedöms kunna arbeta, trots att vi har laglig rätt att avslå. Vi är alltid skyldiga att göra en indivi-duell bedömning, påpekar Odeling.

Sedan 2007 har utbetalningen av socialbidrag fördubblats i Surahammar, från 4 till 8 miljoner kronor per år.

–Det nya sjukförsäkringssystemet har gjort att många som tidigare hade sjukpenning nu tvingas söka socialbidrag. Vi märker också av många familjer som tidigare hade bra inkomst men där båda blivit arbetslösa och har svårt att klara sin ekonomi.

Hon har förståelse för att folk vänder sig till kyrkan för att pengarna är slut.

– Det är ingen lätt situation för dem som tidigare haft sjukpenning eller arbete och som nu får försörjningsstöd. Samhällsklimatet och arbetsmarknaden har blivit hårdare. I Hallstahammars kommun har socialbidragen ökat med 125 procent sedan 2007.

– Vi ifrågasätter aldrig den enskildes ansökan om försörjningsstöd. Alla har rätt att göra en ansökan och vi i vår tur är skyldiga att utreda ansökan och fatta beslut utifrån den. De allra flesta som ansöker om försörjningsstöd är motiverade till att bli självförsörjande och önskar hjälp med att komma dit.

–Avslag kan vara relaterade till en inkomst som överstiger normen eller till att personen inte bidragit till sin egen försörjning genom att vara aktivt arbetssökande, säger IFO-chefen Jonas Boman.