Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver en framtidspolitik, inte en återställare

Socialdemokraten Anders Teljebäck kritiserar regeringens arbetslinje och vill gärna måla upp en bild av en passiv regering. Jobbskatteavdraget, ett av de viktigaste besluten regering fattat för att låg-och medelinkomsttagare ska få mer i plånboken, har kritiserats hårt av Socialdemokraterna. I samma svep vill Teljebäck svartmåla det arbete Folkpartiet och Västeråsalliansen lokalt genomfört denna mandatperiod. Vi har, utan socialdemokraternas förslag till skattehöjning om 65 miljoner kronor, prioriterat utbildning, vuxenutbildning och arbetsmarknad. Att höja resultaten i skolan och minska bidragsberoendet är fortsatt våra viktigaste utmaningar, därför ligger vår politik fast, fokus ska ligga på detta.

Vi är väldigt bekymrade över att så många unga är arbetslösa, men det går inte att bortse från att vi har historiskt höga ungdomskullar som lämnar gymnasiet, parallellt med en utveckling de senaste tio åren där gymnasieelevernas resultat i Västerås legat under riksgenomsnittet. En viktig förklaring är Socialdemokraternas kravlösa skolpolitik i Västerås och motståndet mot lärlingsutbildningar. Vår utmaning nu är att lyckas bättre i grund-och gymnasieskola och stärka lärarkompetensen. Vi prioriterar insatser från stadens sida som komplement till Arbetsförmedlingens. Nu när arbetsmarknaden ljusnar något måste också näringslivet ta ett större ansvar för att erbjuda praktik och lärlingsanställningar. Vi har en politik för framtiden, vi kommer fortsatt prioritera insatser som förbättrar förutsättningarna för människor att gå vidare till en egen försörjning. Socialdemokraternas politik nationellt skulle också innebära högre arbetsgivaravgifter för att anställa unga, detta underlättar inte direkt för de unga som gärna vill in på arbetsmarknaden. Den största skillnaden är att Anders Teljebäck och Ulla Persson, precis som partiledaren Mona Sahlin, lovar återställare inom snart alla politikområden. Sverige och Västerås behöver en framtidspolitik, inte återställare.

Roger Haddad

kommunalråd, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel