Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver fler hyreslägenheter

Hälften av alla svenskar har inte råd med en nybyggd hyreslägenhet om 60 kvadratmeter. Byggföretagen har satsat på bostadsrätter för en liten grupp väletablerade på arbetsmarknaden. Det man satsar på är förtätningar i det befintliga bostadsbeståndet med resultat att det blir trångt med gatuparkering av bilar, mindre grönytor, mindre skolplaner och färre garderober och mindre kök i husen.

Så blir det när byggföretagen tillåts att kortsiktigt optimera sin vinst. Kvaliteten är sämre nu än under miljonprogrammets tid.

Det är hög tid för att Västerås 40 arkitekter får arbetsorder att skapa stadsplaner igen. 60- och 70-talens kunskap måste tas fram igen. Nu måste man projektera nya områden med grundläggande service, skolor, busstransporter, utan bilparkering på gatorna, grönområden med mera. Kommunen ska tvinga byggföretagen att bygga hyreslägenheter på kommunal mark. Ingen vill ha ett nytt Skiljebofall igen, där kommunen inte krävde hyresrätter.

Ingemar Andréason

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare