Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi bör äta fler svenska råvaror

En utmaning till alla matskribenter och receptredaktörer: Vem blir först att lyfta fram ”svegansk” säsongsmat?

Att vara Svegan® innebär att man alltid väljer att äta svenskt kött, och så långt det går – även andra svenska råvaror.

Vi har våra säsonger för frukt och bär, färska grönsaker och rotfrukter, en del kan lagras och vara tillgängligt nästan hela året, annat finns i frysen året runt.

Det är beklämmande med recept på påsktårta dekorerad med färska hallon eller att frossa i tomat och gurka i januari. Förutom smaklösheten är det inte alls smart för miljö, klimat eller energiåtgång!

I en säsongsanpassad svegansk matsedel byter du exempelvis ut ris mot våra svenska alternativ – matvete, mathavre eller matkorn och väljer svensk pasta. Lägg till svensk- odlade grönsaker och rotfrukter som har sin säsong just nu, toppa med helsvenska mejeriprodukter, kött och fisk.

Den sveganska inriktningen gynnar vår inhemska livsmedelsproduktion, öppna landskap och en livskraftig landsbygd som lyfter vår självförsörjningsgrad. Just nu kan vi importera ”allt vi behöver”, men ingen vet hur länge det fungerar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel