Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har hittat barn i förskoleåldern”

”En del luras hit med syftet att inte få behålla några pengar” Här svarar några av landets främsta experter på läsarnas frågorna om tiggarna.

1 Hur kommer tiggarna hit?

– Många åker reguljärt med buss. Sedan är det några som kör resor till Sverige med minibuss. Att åka buss kostar omkring 1 300 och minibuss 1 000 kronor. Många lånar pengar för att kunna åka upp, från släktingar, vänner och även penning-utlånare som lånar ut till ockerräntor. Martin Good (MG)

2 Är de offer för människohandel?

– Dessvärre finns det personer som utnyttjar den här gruppen. Människohandel finns i den här miljön, men det är ett vitt spekt- rum. En del kommer hit med sin familj och sätter sig ner och tigger. Andra rekryteras i hemorten av någon, förs hit och får en skuld för resan. Och en del luras hit med syftet att de inte kommer få behålla några pengar överhuvudtaget. Per Englund (PE) och Martin Valfridsson (MV)

3 Vad hade tiggarna för jobb i sina hemländer?

– De har jobbat med enklare sysslor inom jordbruk och skogsbruk och industri. Men i samband med finanskrisen var det romerna som blev av med jobben först. Tiggeri är olagligt i Rumänien. (MG)

4 Varför kommer tiggarna nu?

– Många från Rumänien och Bulgarien har tidigare åkt till Sydeuropa och jobbat. Men med den ekonomiska krisen har den inhemska befolkningen tagit över alla jobb, så då har de börjat åka norrut i stället. (MG)

5 Måste de betala för sina platser i Västerås?

– Jag har hört att det finns personer som anser sig äga platser, särskilt de som har varit här länge, men vi vet inte om någon tar betalt av någon annan. Patrik Kalander (PK)

6 Tror de verkligen att de ska få jobba i Sverige, eller har de gett upp tanken?

– Många har gett upp tanken på att försöka hitta jobb. Samtidigt är det alltid någon ifrån byarna som har fått arbete, på jordbruk eller med att plocka bär och kommer hem med sedelbuntar. (MG)

7 Hur bor de i Västerås?

– Under broar, i bilar, ja väldigt spartanskt. Några hamnar i avställda bilar som det hyrs ut platser i för natten. Hundra kronor natten har vi fått höra att det kostar. Ronald Henriksson (RH) och (PK)

8 Får man bo i en bil?

– Det är ju inte tjänligt som bostad. Men var samhället ska vara och sätta gränser, det är en annan fråga. (PK)

9 Vad händer om det är barn med och tigger?

– Vi har hittat ett barn i förskoleåldern som var med sin familj här i Västerås. Där beviljade vi nödhjälp så att de kunde resa hem. Anne Lindell (AL)

10 Hur mycket pengar har de med sig hem?

– De flesta har inte med sig speciellt mycket. En del lyckas få jobb eller får väldigt mycket pengar av någon snäll farbror eller gumma. Det är därför drömmen lever, att man hör talas om sådana saker. (MG)

11 Hur mycket kostar EU-migranterna kommunen?

– Mötesplatsen kostar 120 000 till och med april, och utöver det kostar lokal, administration och tolk, bland annat. Akut bistånd till EU-migranter har kostat 70 000 hittills i år. (PK, AL)

12 Kan tiggarna få socialbidrag?

– Nej, i princip bara nödhjälp som till exempel en biljett hem. Tanken med den fria rörligheten är att man ska klara sig själv under tiden man är och semestrar eller hittar ett jobb. (PK)

13 Hur vanligt är det att EU-migranter misstänks för brott i Sverige?

– När det gäller människohandel kan man se en viss multikriminalitet. Att man utnyttjas inte bara för tiggeri utan också för att begå brott. Vi har en fällande dom från Norge där man utnyttjade barn för att begå stölder, bland annat i Sverige. (PE)

14 Vad har tiggarna för utbildning?

– De allra flesta jag har träffat har gått fyra år i grundskola. Den största anledningen till det är att grundskolan ligger ganska nära. Men när de ska gå mellanstadiet har familjerna inte råd att betala för bussen. Då är det många som slutar. Många äldre är analfabeter. (MG)

15 Kan de begränsa familjernas barnafödande?

– Det finns ju möjligheter, men Rumänien är ett korrupt land. Du måste i stort sett muta dig hela vägen fram när du ska till sjukhuset. (MG)

16 Hur har de råd med mobiltelefon?

– Mobiltelefon är deras livlina. Barnen betyder väldigt mycket för dem, och det är enda sättet att ha kontakt med dem. Ofta har de fått mobiler också. (MG)

17 Hur har de råd med bilar?

– Många har kommit fram till att det är väldigt dyrt att åka buss, men är man 5–6 stycken som skramlar ihop till en bil så är det billigare. Det är ett sätt att få pengar över. (MG)

18 Hur länge stannar de?

– Det är väldigt olika. De får stanna i 3 månader som turister, men det efterlevs sällan. En del stannar i flera år, andra i en vecka. De som åker hem tidigt märker ofta att det inte var så lätt att få tag i pengar som de hade trott. (MG)