Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har lagt ner vår själ”

Malin och Puh Kockum hade jobbat i över tio år på sin dröm innan de startade Vikingabyn. Nu är omätbara värden borta för alltid.

– Det är ofattbart. Vi hade gjort vår dröm till verklighet. Vi har haft säkert 10–15 familjer som har kommit hit i dag och så möts de av en kolhög som ryker, sade Malin Kockum till VLT i går eftermiddag.

Hon och maken Puh vaknade tidigt i går morse av att volontärungdomarna knackade på dörren och ropade ”Det brinner!”

– När jag tittade ut såg jag att det inte spelade någon roll om brandkåren skulle komma om tio eller trettio minuter. Det var redan för sent.

Vikingacentret, en ombyggd gymnastiksal i ett trähus från början på 1900-talet, hade festsal och kafé. Här fanns tusentals vikingaföremål, både antika och välgjorda kopior, som makarna Kockum hade samlat på sig under mer än tio års tid.

– Min man kastade sig in och slog hål på en monter för att rädda de dyraste hantverksgrejerna vi har. Han tog det han fick tag på och bara kastade ut på gräset utanför, säger Malin Kockum.

Enligt volontärerna kan branden ha börjat utanför huset. De såg brandrök komma in genom fönstren och kände att en vägg var väldigt varm. Det brann också bara utanpå huset när Puh Kockum kom in i salen.

Inga brinnande eldar eller tända ljus ska ha funnits i vikingabyn under natten.

Försäkringsbolaget ska nu titta på skadorna. Att bygga upp vikingabyn igen är målet för familjen.

– Ja, det vill vi göra. Om vi lyckas mobilisera kraft och medel, säger Malin Kockum.