Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har skapat ett samhällsmonster

Tack Katarina Östholm! Det var längesedan jag läste en så hopp- och insiktsfull krönika ("Hela Sverige kan inte leva"). Jag instämmer helt om att en stark och levande landsbygd är en investering för framtiden.

Oavsett vilka politiska och ekonomiska krafter som drivit oss till där vi står idag, så måste vi inse att vi hamnat fel. Jag citerar skribenten: ”De miljardslukande urbana strukturerna suger kraft från hela landet, samtidigt som de sociala och ekonomiska klyftorna i städerna djupnar…”

Vi har skapat ett samhällsmonster som konsumerar människor och natur, ett gigantiskt vidunder som kräver ekonomisk lönsamhet till varje pris. Konsekvenserna är många och sorgliga. Psykisk ohälsa. Ensamhet. Klassklyftor. Betongghetton. Sopberg. Förgiftade marker.

Allt fler intresserar sig för de ofta bortglömda självförsörjningskunskaper som är nödvändiga i ett hållbart samhälle. Nya lanthushållningsskolor skulle snabbt få många sökande.

Jag tror att många unga familjer vill flytta/flytta tillbaka till landsbygden om samhällsservicen fungerar. Jag tänker också att väldigt många av våra nysvenskar har med sig erfarenheter och kunskaper, entreprenörskap inte minst, som skulle komma väl till användning i skapandet av landsbygdssamhällen med ”…egnahem…förmånligt prissatta Per Albin-torp med lite jord, skog och kanske småskalig energi…”.

Slutligen: Töntstämplarna är nergrävda. Hela Sverige måste leva.

Lena Wallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare