Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi kan inte bli billigast – men bäst”

Statsminister Stefan Löfven lovordar Västerås som genom samarbete mellan industrier, högskola och kommun skapat en bra grund för att ta tillvara nya idéer och uppfinningar.

Annons

I går besökte stadsminister Stefan Löfven nnovationsriksdagen, som hålls i Västerås i veckan. Deltagarna kommer från så kallade innovationsmiljöer, lärosäten och forskningsinstitut. Även företrädare för näringslivet, beslutsfattare och politiker är på plats.

Västerås kommunalråd Anders Teljebäck inledde och framhöll att industriföretag i Västerås, som Asea, var tidiga med att förstå behovet av utveckling. Bland annat genom att bygga robotar.

– Sverige behöver fler innovationer och industri- företag. Man kan öppna nästan vilken dörr som helst här i Västerås och man hittar företag som utvecklar fantastiska produkter som säljs över hela världen, sade Anders Teljebäck.

Statsminister Stefan Löfven talade om Sveriges nya innovationspolitik. Han tycker att frågan är viktig.

Hittills har regeringen beslutat om 5 000 nya högskoleplatser inom naturvetenskap och teknik samt bildat ett Nationellt innovationsråd där Löfven är ordförande. Fler åtgärder kommer lovade Löfven. Bland annat ska rådet se över hur statliga pengar bättre kan användas för att stötta nya uppfinningar och idéer i hela landet.

– Det gäller att förstå innovationers betydelse. Om man uppfunnit något är det ingen innovation förrän den når marknaden, sade han.

Stefan Löfven berättade om hur han i sitt yrkesliv förstått att det är avgörande för företag att utvecklas. När han arbetade som svetsare på Hägglund Söner i Örnsköldsvik kunde man genom att ändra arbetssätt och bli effektivare behålla tillverkningen av RC-lok.

– Vi kapade arbetstiden med en tredjedel. Produktionen blev kvar. Man måste vara nyfiken, testa nya idéer och våga utvecklas.

Han räds inte internationell konkurrens. En växande medelklass i Asien ser han som potentiella kunder till svenska företag.

– Vi kan inte tävla om att bli billigast – tack och lov – men bäst.

Caroline Drabe, Västerås Science Park, gillade talet.

– Löfven lyfte fram digitalisering, automatisering och robotisering. Det är ljuv musik i öronen för oss i Västmanland eftersom det är våra styrkor.

Hon ser ett behov av riskkapital och rätt utbildad personal för att ta tillvara innovationer bättre.