Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi män har ett ansvar att agera

De senaste veckorna har stor uppmärksamhet riktats på mäns övergrepp på kvinnor. Från allvarliga sexualbrott till tjatande, tafsande män på krogar och på arbetsplatser. Det är självfallet allvarligt och oacceptabelt att så många flickor och kvinnor utsätts för övergrepp.

Det är också ett sorgligt tecken på att jämställdheten har lång väg kvar att vandra i samhället. Jag är övertygad om att mäns våld och sexuella övergrepp på kvinnor skulle vara betydligt färre i ett mer jämställt samhälle. Därför är det av mycket stor vikt att vi som företräder det offentliga är tydliga med var vi står och att vi agerar.

I den verksamhet jag ansvarar för är det tydligt att den manliga normen också driver på annan kriminalitet. Om vi kan förändra manliga normer kan vi också minska olika aggressiva beteenden. Om vi kan driva på jämställdhetsarbetet i samhället kan vi minska våldet mot kvinnor. Vi behöver bli bättre på att göra manliga förövare uppmärksamma på attityder och värderingar som stödjer synen på allas lika värde oavsett kön. Det är dessutom något som många kan bidra till.

Vi kan aldrig få nog av goda förebilder. Jag kan bidra till att frågor om jämställdhet och behovet av normförskjutning får högre prioritet inom mitt ansvarsområde. Jag hoppas att andra gör detsamma. Det är självklart för mig att vi män har ett mycket stort ansvar för att gå till handling och inte bara uttala stora ord.

Henrik Svärd, kriminalvårdschef, Frivården Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare