Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi män måste ändra oss

Som bekant pågår en otroligt viktig kampanj (#metoo), där kvinnor berättar om sexuellt ofredande de utsatts för. Det är förstås väldigt bra att de finner stöd i varandra, men ett underkännande av ett modernt (?) samhälle att det ska behövas! Har vi inte kommit längre i Sverige? Vi vill ju ofta framhäva oss som föredöme. Visst är situationen avsevärt sämre i många andra länder, men där finns ofta inte heller de förutsättningar vi har här i Sverige att få slut på detta ovärdiga beteende.

Själv har jag, och många killar med mig, aldrig begått något fysiskt ofredande, och det vore otänkbart. Däremot är det ju lätt hänt (särskilt efter några öl) att man kommer med någon plump kommentar eller skämt om någons kvinnokropp. Detta kan förstås såra lika väl som fysisk förnedring. Det antyder dessutom att vi män är mer värda än kvinnor, vilket vi förstås inte är. Detta inlägg handlar inte om feminism, utan ren anständighet och jämlikhet.

Snälla, gör nu som jag och bestäm dig för att sluta med opassande skämt med mera. Hör du någon annan säga något sårande, våga säga: ”Det där är inte ok!”. Kampanjen påminner oss om att det inte är kvinnorna som behöver ändra sig, det är vi män! Låt oss hjälpas åt att tvätta bort stämpeln ”Män är svin!”.

Mats Hedfors, en helt vanlig man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare