Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi människor tycker inte om att bli lurade, förda bakom ljuset – vare sig det gäller hemelektronik, vitvaror eller partiledare.

Det ska vara hårda paket till jul, sägs det. Men det är lite väl hårt att upptäcka att reapriserna under mellandagsrean ofta är rena bluffen och att en föredetting talar om för en sittande ledare att sättet han blev vald på är förlegat eller att han rent av bör avgå.

Presentkortet måste vara världens smartaste julklapp. Eller åtminstone var det den smartaste förr. Vi vet väl alla vad som normalt inträffar klockan 8 på annandagens morgon: mellandagsrean.

På senare år har dock mellandagsrean, på sina håll, börjat redan före jul. Inte minst i år, när konjunkturen sviktar. Vi konsumenter kanske håller lite extra hårt i plånboken och butikerna tar till alla möjliga knep för att julhandeln ska slå rekord. Vi vill få så mycket som möjligt för våra pengar och bestämmer oss kanhända för att handla de riktiga julklapparna efter jul, i hopp om att göra fynd bland hemelektronik och vitvaror.

Fast hur är det med reapriserna egentligen? Det har förekommit artiklar i flera tidningar nyligen, i vilka det står att rea-priset är rena bluffen. Den som har ögonen med sig kan upptäcka att en del varor tvärtom kostar mer efter jul än före. Och det är många kunder som högljutt klagat över att butikernas reavaror är slut strax efter att rean börjat och att de övertalas att i stället köpa något som de inte alls tänkt köpa.

Förr tog man med sig oönskade julklappar och felköpta dito till rean för att byta till något annat. Nu står man snarare i kö utan felköpta klappar för att shoppa helt nya varor till vad man hoppas är ett lägre pris.

Alla klappar kan dock inte bytas eller gömmas längst in i garderoben. Rysslands premiärminister Vladimir Putin, till exempel, fick av den siste Sovjet-ledaren Michail Gorbatjov i julgåva ett råd som han nog helst inte velat ha: avgå. Gorbatjov, som gav oss ord som glasnost och perestrojka, avgick själv vid jul 1991som en slutgiltig bekräftelse på Sovjetunionens fall. Gorbatjov sätter nog egentligen bara ord på vad de demonstrerande folkmassorna tycker om valet till duman nyligen. Men gissningsvis uppskattade inte Putin att få det i klartext så där.

Presentkort är annars ett utmärkt sätt att låta mottagaren få bestämma själv vad han eller hon vill ha. Man slipper undra om mottagaren kommer att gå direkt till butiken efter jul och byta ut den klapp man valt mot något annat. Nu är det dock inte så krångligt att byta, för de flesta butiker tillämpar öppet köp eller bytesrätt på sina varor.

Man inte låta bli att undra om s-väljarna önskat att de haft öppet köp eller bytesrätt när partiet fick ny partiledare i våras. Den slutna process som föregick valet av Håkan Juholt, och den brist på ledarskap och riktning som präglat tiden efter kongressen, har nog fått många att känna att de köpte grisen i säcken. Vem vet vad Juholt står för?

Den tidigare, hårt kritiserade och i princip avsatta, s-ledaren Mona Sahlin hade, likt Michail Gorbatjov, också ett råd att ge till sin efterträdare och till sina partikamrater: nästa partiledare bör väljas i en öppen process. En partiledare som blir vald på sina åsikter och drömmar för framtiden, efter öppen debatt, får ett starkare utgångsläge, menade hon i Sveriges Radio under julhelgen.

Efter den gångna hösten finns nog en och annan väljare som håller med Sahlin. Vad Juholt vill med sitt partiledarskap – förutom att sitta kvar – är höljt i dunkel.

De flesta av oss gillar hårda paket, sägs det. Men hur hårda tål vi egentligen? Vi människor tycker inte om att bli lurade, förda bakom ljuset – vare sig det gäller hemelektronik, vitvaror eller partiledare.