Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi måste bygga underifrån”

Johan Söderström, vd för ABB Sverige, ställer själv upp som mentor i Ruter Dams chefsutvecklings- och mentorprogram.

– ABB är stolt över att ha en lång lista på kvinnor som gått programmet. Vi har sett tydliga resultat både när det gäller att utveckla affärer och individer.

ABB har också egna mentorprogram för chefer.

– Vi tror mycket på lärande mellan personer. Det är lättare att reflektera och lyfta blicken med en mentor än när du pratar med din chef.

Varför finns det så få kvinnor på höga chefs-positioner, framför allt operativa?

– I dag söker färre kvinnor till tekniska utbildningar. Vi måste bygga underifrån, möjliggöra, skapa ett jämlikt och bra klimat. Jag brinner för mångfaldsfrågorna. ABB har många kvinnor på viktiga positioner. Det är bara en tidsfråga innan det blir fler i Sverige också.

Fler kvinnliga chefer på hög nivå

Chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam grundades 1987 som en stiftelse med Gunilla Ahrén som ordförande, numera vd.

Målet är fler kvinnliga chefer på hög nivå i stora företag och att flera chefer som varit med i chefs-utvecklings- och mentor-program ska nomineras till styrelseposter i börs-företagen.

Programmet för de utvalda består av seminarier, fem besök på storföretag med koncernchefen som värd och organiserat mentorskap med en extern mentor från ett storföretag och en intern mentor från högsta ledningsnivå på det egna företaget.

Deltagarna erbjuds medlemskap i Ruter Dams affärsnätverk.