Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi poliser ska inte vara någon sorts lekfarbröder

Svar till Jesper Brandberg och Viktoria. Jesper Brandberg, det förvånar mig att en etablerad politiker i din ålder aldrig har stött på hårdare retorik än den jag presenterade i min replikdin insändare. Hade jag haft vetskap om hur otroligt tjocka väggarna till socialnämnden är och hur långt ifrån samhället du rent fysiskt måste befinna dig hade jag aldrig gått på så hårt. Jag ber om ursäkt och hoppas att det, som du beskriver det, ”våldsamma angreppet” inte har gett dig några men.

Anledningen till att jag valde att reagera på din initiala insändare är den att du inte enbart skriver i egenskap av privatperson utan också i egenskap av politiker. Jag ställer mig frågande till om det är en allmän syn hos Liberalerna i Västerås att man känner sig illa till mods av att se poliser köra bil på cykelbanor, eller om det är en allmän åsikt inom partiet att man ser poliser som översittare då vi gör saker som inte är lagligt för gemene man? Väg dina ord noga när du bemöter det här, för jag och kanske flera av de nästan 2000 personer som delade min förra insändare kan vara potentiella väljare.

Beträffande att jag inte bemötte att du fått in liknande klagomål från ungdomarna i förorterna kan jag säga som följer. Jag och mina kollegor befinner oss på Bäckby torg minst en gång varje arbetspass hur stressigt det än är. Jag är där så ofta att många av ungdomarna känner till mig vid namn. Ibland bemöts jag av 14-åringar som säger åt mig att jag har varit där för mycket och det är dags för mig att åka därifrån och ibland skrattar vi tillsammans.

Jag tycker, notera min och inte polismyndighetens åsikt, att man har fått en väldigt skev bild av vad polisen egentligen ska arbeta med. Det tror jag till mångt och mycket beror på att polisen själva är dåliga på att föra sin egen talan. När jag var liten så var polisen en tydlig auktoritet i samhället. Jag hade aldrig någon förväntning om att polisen skulle stå och lattja med mig på fritidsgården. Nån gång om året besökte de min skola för att berätta om vad man får och inte får göra i samhället. Var det nån dag man lyssnade så var det då.

Den här lekfarbrormetodiken som folk som inte jobbar ute på fältet vill att vi ska anamma kanske är dags att se över. Har inte ungdomarna i Tillberga, Irsta eller Kolbäck lika stort behov av att prata med polisen som de på Bäckby, Råby och Vallby? Kan det vara så att den avväpnande bilden som ungdomarna i de senast nämnda områdena har fått av polisen är hämmande? Kan det vara så att ungdomar som mer sällan har att göra med polisen har en större respekt för dess auktoritet?

När det gäller att ni vill se fler poliser likt Kling och Klang patrullera stadens centrum kan jag bara säga att varje fotpatrullerande patrull är en mindre utryckningsbil, det är två färre utredare. Så Jesper Brandberg, det är inget försvar att man förespråkar fler poliser – allt handlar om vad man vill använda de resurser man har till. Ingen vore gladare än jag om det fanns ett sådant överflöd av poliser att vi kunde ha en avsatt socialiseringspatrull.

Viktoria, självklart ska man kunna tåla kritik men man ska inte alltid lägga sig platt när man tycker att kritiken som framförs är obefogad. Beträffande att en polisbil som cirkulerar i området inte på ett visst sätt avhåller personer från att begå brott – jag vet inte om det finns någon forskning över huvudtaget som stödjer ditt påstående?

Anonym polisskribent

Insändare: Ut och promenera, poliser

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare