Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi riskerar att få övergödning”

Vad händer med kisset och bajset från fritidsbåtarna som kryssar runt i Mälaren? Jo, det mesta åker ner i sjön vilket har fått Transportstyrelsen att lämna en rapport till regeringen för att stoppa skiten.

Det rör sig inte bara om Mälaren utan allt vatten i Sverige – hav som sjöar.

Latrinen ska egentligen tömmas i särskilda behållare i hamnarna, men få gör sig besväret.

– Sverige har tagit på oss att minska på detta sedan flera år eftersom vi har skrivit på ett avtal inom ramen för Östersjösamarbetet. Förhoppningen var att detta skulle kunna ske frivilligt men det verkar inte fungera, säger Erik Eklund, chef på Sjöfartsavdelningen på Transportstyrelsen.

– Det verkar vara ett moment 22 i detta. Båtägarna tömmer inte därför att det finns så få tömningsstationer och de ansvariga bygger inte fler därför att så få utnyttjar dem.

Nu ska regeringen ta ställning till om det krävs en lag för att komma till rätta med problemet.

– Vi riskerar att få övergödning i våra vatten. Det här kanske inte är den största boven, men ändå en viktig del och vi har ju trots allt åtagit oss i Sverige att jobba aktivt med frågan. Dessutom finns det ett EU-direktiv, säger Erik Eklund.

Segelbåtsägaren Sten Andersson i Västerås tror att problemet är överdrivet.

– Vi använder bara vår toa i nödfall och då hamnar det i vattnet till slut. Annars gör jag och frugan våra behov när vi kommer till en hamn, säger han.